Primagas dodal do ČR patnáct tun ekologičtějšího LPG

  
Martin Bárta
28. 7. 2020 ▪ 12:30

Společnost Primagas dodala do tuzemska prvních patnáct tun ekologičtější verze zkapalněného ropného plynu LPG. Ten by měl být až o 70% ekologičtější než standardní palivo.

Nákladní auto s cisternou
Nákladní auto s cisternou
Foto: Primagas

Ačkoliv patří LPG mezi nejrozšířenější alternativní paliva která v tuzemsku využíváme, jedná se stále o produkt vyráběný z fosilních zdrojů a emise skleníkových plynů je tak z něj stále vysoká ovšem samozřejmě nižší oproti standardním palivům jako je nafta či benzín.

Společnost Primagas nově do ČR přepravila patnáct tun „lepší“ verze LPG, která má sice po chemické stránce stejné vlastnosti jako běžné fosilní LPG ale díky výrobě z obnovitelných zdrojů energie přináší nižší emise a nižší ekologický dopad což je v souvislosti se zpřísňováním norem automobilů stále důležitějším parametrem.

Zbytky jídla jako pohon pro auta

Ekologičtější Bio LPG, jak je produkt nazýván je vyráběn ze zbytků jídla a cukrové třtiny. Díky tomuto složení má podle společnosti i o více než 80% nižší emise skleníkových plynů oproti standardnímu LPG.


Firma tak nyní bude Bio LPG přidávat do směsi se standardním LPG, které distribuuje na své čerpací stanice. Na ceně konečného paliva by se ale podle Jiřího Karlíka, generálního ředitele společnosti Primagas nemělo použití nové směsi nijak projevit. V konečné podobě navíc Bio LPG může na rozdíl od biosložek přidávaných do konvenčních paliv LPG nahradit úplně.

Ekologičtější provoz bez dalších investic

Provoz na tento druh plynu je tak určen hlavně pro spotřebitele ale i firmy, kteří chtějí snížit svou uhlíkovou stopu ale zároveň nechtějí investovat do nákupu nových vozidel. Bio LPG, které společnost nyní dodává na náš trh je oproti pohonu na naftu mnohem ekologičtější – emise jsou totiž nižší až o 90%.


Bio LPG tak může do svého vozidla natankovat kdokoliv kdo už nyní tankuje běžné LPG a snižovat tím produkci skleníkových plynů.




Zdroj: TZ Primagas