EnergoZrouti.cz

Poslední vozidlo se spalovacím motorem prodáme v příštím roce, říká šéf britské automobilky

     
Tomáš Jelínek
6. 8. 2024 ▪ 15:29

Pouze tři modely a všechny plně elektrické. Šéf britské značky Jaguar oznámil, že příští rok úplně ukončí výrobu vozidel se spalovacím motorem. Značka se následně plně zaměří na segment luxusních vozidel.

Do dvanácti měsíců už budou z výrobní linky Jaguaru sjíždět pouze elektromobily
Do dvanácti měsíců už budou z výrobní linky Jaguaru sjíždět pouze elektromobily
Foto: Jaguar Land Rover

V příštím roce prodáme náš poslední vůz se spalovacím motorem, oznámil v rozhovoru pro německý časopis Auto Motor und Sport šéf britské značky Jaguar Rawdon Glover. Automobilka by následně měla prodávat už jen vozidla s elektrickým pohonem. Jejich modelová řada by pak navíc měla být výrazně omezená.

Firma podle svého šéfa už v současnosti postupně ukončuje výrobu modelů se spalovacím motorem. Na některých trzích by tak měly brzy začít mizet modely se spalovacím motorem a do dvanácti měsíců by měl být jejich prodej ukončen všude.

Jaguar by se tak kvůli elektromobilitě měl vrátit zpět do pozice luxusní značky pro prémiové zákazníky, kterým bude nabízet omezený sortiment. „S našimi novými elektrickými modely se vracíme do luxusního segmentu a vstupujeme do dalších cenových regionů. Začneme na zhruba 130 000 eurech (cca 3,2 milionu korun), což je zhruba dvojnásobek současné průměrné ceny,“ uvedl Glover.

Aby byl vývoj pro firmu efektivní, budou všechny nové vozy postaveny na jediné nové platformě. První model pod označením Gran Turismo by měl podle Jaguaru nabídnout 1000 koní a stát se tak nejvýkonnějším modelem, který kdy značka nabízela.

Historie značky Jaguar sahá do roku 1922, kdy byla založena společnost Swallow Sidecar Company Williamem Lyonsem a Williamem Walmsleym. Původně se firma zabývala výrobou postranních vozíků pro motocykly, avšak v roce 1935 se zaměřila na výrobu automobilů a představila první model pod názvem SS Jaguar.

Po druhé světové válce se název změnil na Jaguar, aby se zabránilo negativním konotacím spojeným s SS. Značka si rychle získala pověst pro své elegantní designy a vynikající jízdní vlastnosti. V průběhu let se Jaguar stal synonymem pro britský luxus a inovaci, přičemž představil řadu ikonických modelů, jako je Jaguar E-Type, který Enzo Ferrari označil za nejkrásnější auto, jaké kdy bylo vyrobeno.

Dnes je Jaguar součástí Jaguar Land Rover, vlastněného indickou společností Tata Motors, a pokračuje ve výrobě inovativních a luxusních vozidel, která kombinují tradiční řemeslné zpracování s moderními technologiemi.



Sdílejte článek  
       


Štítky: Auto Automobily Velká Británie Spojené království Jaguar Elektromobil Elektromobilita
Zdroj: Auto Motor und Sport



Pondělník.

Přehled aktuálního dění každé pondělní ráno ve vaší schránce.