Pokladní varuje: Tohle jídlo bych v supermarketu nekoupila ani kdyby mi zaplatili

     
Monika Brešťanská
1. 7. 2025 ▪ 18:19

Supermarkety doslova praskají ve švech díky množství různých potravin, nápojů, ale i spotřebního zboží. Výběr je stále větší, často však na úkor kvality. Mnohé prodavačky mají přehled o prodávaných produktech a jsou věci, které by si v supermarketu nekoupily, ani kdyby jim za to zaplatili.

Pokladní v supermarketu by si některé potraviny domů nekoupily.
Pokladní v supermarketu by si některé potraviny domů nekoupily.
Foto: Lidl

Mnoho potravin, které najdeme v regálech a na pultech supermarketů, dnes lidé považují za základní potraviny. Ačkoliv se tak možná tváří, do těch opravdu “základních” mají velmi daleko. Mohou být zbytečnou zátěží pro celý organismus, důvodem pro zadržování vody v těle, vysoký cholesterol i vznik mnohých civilizačních chorob. Těmto potravinám se tak vyplatí raději vyhnout a nahradit je zdravějšími variantami.

Uzeniny jsou jednou z nejvíce nezdravých skupin potravin. , ...

Obrovské množství soli, minimum masa

Uzeniny se dnes dají koupit v opravdu výborné kvalitě, ale i v té nejhorší. A nejde přitom o datum spotřeby, jejich vzhled nebo obsah tuku. Mnoho levnějších a nekvalitních uzenin, jako jsou šunky, párky, klobásy, salámy nebo paštiky, vypadá na první pohled velmi hezky. Mají příjemnou barvu, která upoutá při výběru pozornost. Dobře vypadá i struktura, hezky voní a mají velmi přívětivou cenovku. Jenže za touto “maskou” se často skrývá skutečné riziko.

Uzeniny s podílem masa menším než 95 procent nebývají příliš kvalitní. Tato zbývající procenta jsou totiž vždy vyplněna něčím, co bychom vůbec jíst nemuseli. Obvykle se jedná o velké množství soli, stabilizátory, “éčka” a dusitany. Například takový párek s obsahem masa 50 % obsahuje dále vodu, škrob, sójovou bílkovinu a další aditiva. U uzenin je však největším problémem již zmiňovaná sůl. Některé šunky nebo salámy obsahují až 6 gramů soli na 100 gramů výrobku. To je více než polovina doporučené denní dávky pro dospělého jedince. Vysoký příjem soli způsobuje zadržování vody v těle, zatěžuje ledviny a nahrává i vzniku kardiovaskulárních chorob. 

Místo levných uzenin dejte raději přednost kvalitní dušené šunce s obsahem masa více než 97 procent a se sníženým obsahem soli. Výbornou paštiku si připravíte i doma a budete vědět, co přesně váš výrobek obsahuje. Pokud netrváte na uzeninách, ale nevíte, co si dát na pečivo, připravte si tvarohové pomazánky různých příchutí. Stačí k tomu pár bylinek, kousek zeleniny nebo oblíbené koření.

Sladké nápoje obsahují kromě cukru i barvy a umělá sladidla. , ...

Trocha mouky a zbytek “éčka”

Mnozí zákazníci už dnes tuší, že většina pečiva v běžném supermarketu pochází ze zmrazených polotovarů. Obchody tuto skutečnost musí dokonce uvádět na štítku pod daným druhem pečiva. Zmrazený polotovar skladuje obchod v mrazáku v zázemí a potřebný počet kusů od každého druhu prodavačky denně chystají na dopékání v peci.

Aby toto pečivo vydrželo déle, neztratilo zmrazením a dopékáním strukturu či chuť, přidávají se do těsta emulgátory, zahušťovadla, stabilizátory a protispékavé látky. Například běžná bílá kaiserka může obsahovat až 10 různých přídatných látek. Zároveň často obsahuje vysoké množství soli (i přes 2 g na 100 g) a téměř žádnou vlákninu. To přispívá ke kolísání krevního cukru a pocitům hladu krátce po jídle. Mnohem lepší variantou je žitné pečivo. Menší pekárny často nabízejí chléb i rohlíky ze 100% žitné mouky. Podobné pečivo neobsahuje zbytečné “éčka”, zároveň je výživnější, obsahuje mnoho vlákniny a zasytí na delší dobu.

Energetická bomba v lahvi

Limonády, nápoje typu cola, ochucené vody i energetické nápoje jsou doslova plné cukru. Jeden litr podobné slazené limonády obsahuje klidně až 80 gramů cukru. To je pro představu asi 16 kostek cukru na jednu sklenici nápoje. Kromě toho jsou tyto nápoje také plné umělých barviv, která jim mají dodat lákavý odstín. V mnohých “zero” variantách pak není cukr, ale umělá sladidla v podobě aspartamu nebo acesulfamu K, u kterých probíhá řada diskuzí ohledně možných negativních účinků na metabolismus.

Slazené nápoje ze supermarketu raději vyměňte za chutné domácí limonády. I ty mohou být sladké, nicméně o tuto chuť se zde postará především ovoce nebo med. Doplňte limonádu bylinkami, případně ovocný sirup kombinujte se zeleným čajem či neochucenou minerální vodou.

 



Sdílejte článek  
       


Štítky: Potraviny Zdraví Tipy
Zdroj: iDnes.cz, iMnam.cz, Jimejinak.cz