EnergoZrouti.cz

Nejen elektromobily, v Česku se zvyšuje zájem i o elektrické skútry

  
Martin Bárta
23. 3. 2021 ▪ 20:54

V Česku se zvyšuje zájem o elektrické skútry. Největší zastoupení na trhu ale mají méně známé firmy. Oproti tomu značky jako BMW či Harley-Davidson jsou na jednotkách registrací.

Elektrický skútr
Elektrický skútr
Foto: Trinity_Elektroroller / Pixabay

V Česku se podle dat Centrálního registru vozidel (CRV) zvyšuje zájem o elektrické skútry. Ke konci minulého roku bylo v registru vedeno 5 091 vozidel kategorie L, mezi které právě elektrické skútry spadají.

„V minulém týdnu jsme ve spolupráci s Ministerstvem dopravy zveřejnili Analýzu složení vozidlového parku v návaznosti na Národní akční plán čisté mobility. Nejvíce pozornosti je tradičně věnováno registracím osobních vozidel – těch bateriových elektrických bylo evidováno 7 109. V posledních letech však pozorujeme také rostoucí trend registrací elektrických motocyklů. Zajímavé je se podívat na vývoj registrací v čase. Na začátku uplynulé dekády to vypadalo na vzrůstající trend, který se však v roce 2012 zastavil. Některé společnosti se tehdy od motocyklů přesunuly k elektrokolům. Od roku 2016 pak lze v tomto segmentu vozidel pozorovat každoroční růst – v roce 2020 bylo registrováno 1 584 elektrických motocyklů,“ uvádí Ing. Jindřich Frič, Ph.D., ředitel Centra dopravního výzkumu, v. v. i. (CDV).

Proslulé značky do tohoto segmentu příliš nezasahují

Registrace BEV v kategorii L , Centrum...
 Jak ukazují data registru vozidel, největší zájem byl o elektrický skútr značky HECHT, který si připsal 19 % podíl na trhu těchto dopravních prostředků. Následován pak byl s 10 % podílem značkou AKUMOTO. Třetí příčku v registrovaných vozidlech kategorie L na elektřinu pak obsadila značka TORROT.

V případě skútrů tak v současnosti místa zastupují značky, které běžně v byznysu automobilů a motocyklů nejsou činné. Oproti tomu značky jako BMW či Harley-Davidson, které jsou nejen na trhu motorek velmi známé obsadily až spodní příčky žebříku. BMW si tak připsalo 26 registrací a Harley-Davidson pouze čtyři.

Výsledky renomovaných značek jsou ovšem dány nejspíše jejich cenou, která bývá mnohonásobně vyšší než u značek které tento trh vedou.




Štítky: Elektromobilita Česká republika Motocykly
Zdroj: CDV