Melouny jako z pohádky: Odborníci prozradili fintu, jak poznat ten nejlepší kus v obchodě
Sezóna melounů je v plném proudu a spousta z nás vyráží do supermarketů s jasným cílem. Koupi melounu však lze přirovnat ke koupi zajíce v pytli. Nikdy totiž nevíte, co přesně se bude pod zelenou slupkou ukrývat.
Aby pro vás bylo rozhodování o něco jednodušší, můžete se řídit doporučeními odborníků. Existuje totiž několik jednoduchých triků, které používají zkušení pěstitelé i prodejci. Díky nim zvýšíte šanci na to, že se po rozkrojení dočkáte krásně červené, sladké a šťavnaté dužiny.
Vyberte si meloun s výraznou žlutou skvrnou
Každý meloun má na jedné straně skvrnu v odlišné žluté barvě. Jedná se o místo, na kterém ležel na poli. Odborníci se přitom shodují v tom, že právě podle zbarvení této skvrny lze efektivně rozpoznat, zda v rukou držíte zralý, nebo nezralý kousek.
V obchodě se zaměřte na ty melouny, které tuto skvrnu mají krémově žlutou. Čím žlutější bude, tím lépe. Výraznější žlutá barva je totiž spojena s větší zralostí melounu.
Prohlédněte si jeho celkový vzhled
Když už držíte meloun v ruce, dobře si prohlédněte jeho vzhled. Slupka by měla být neporušená a meloun by na sobě neměl mít žádné otlačeniny nebo dokonce praskliny. Vyhněte se také kouskům s měkkými místy nebo začínajícími plesnivými skvrnami.
Co se týče slupky, ta by měla být matná. Pokud je totiž lesklá, opět to značí, že meloun ještě zcela nedozrál. Dalším pozitivním znamením mohou být šedé sítě strupů na slupce. Jedná se o indikátory toho, že v těchto místech je vyšší obsah cukru v dužině. Pokud tedy plod tyto strupy má, můžeme se těšit na jeho příjemně sladkou a ne tolik vodnatou chuť.
Všímejte si také stavu přítomného stonku. Melouny, které dozrály na poli, by měly mít vyschlý stonek. Právě ten je důležitým indikátorem toho, že je plod zralý a může se sklidit. Často se ale můžete setkat s tím, že se zrání melounu urychluje jeho otáčením. Pokud tedy v obchodě narazíte na kousek, jehož stonek je překroucený nebo zelený, raději se vyhněte jeho koupi.
Záleží na velikosti a hmotnosti?
Někteří lidé mají obavu kupovat příliš velké melouny, jejichž váha dosahuje i 10 kg. Na druhou stranu jiní právě velké kusy plodů preferují. Pravdou ovšem zůstává, že velikost melounu závisí na odrůdě. Některé z nich tak mohou dosáhnout hmotnosti 3 kg a dále už nerostou.
Pokud se rozhodujete mezi dvěma melouny přibližně stejné velikosti, zkuste je potěžkat v ruce (nebo je orientačně v obchodě zvážit). Ten, který je těžší, obsahuje větší množství vody a bude chuťově lepší. Naopak lehčí z nich již může být přezrálý, ztrácet svou šťavnost a být spíše moučný.
U melounů můžete rozlišovat i jejich pohlaví
O tomto triku spousta lidí neví, ale i u melounů lze rozlišovat jejich pohlaví. Samičí plody jsou pak sladší než ty samčí a tím pádem chutnější. Samičí plody přitom poznáte jednoduše podle jejich vzhledu. Jsou menší a zároveň mírně zploštělé.
Na závěr si zkuste na meloun poklepat
Trik spojený s klepáním na meloun zná spousta lidí, jen málokdo však tuší, co je jeho cílem. Klíčem k úspěchu je rozpoznat, zda se při zaklepání na meloun ozve dutý zvuk, nebo zvuk bez ozvěny. Pokud se po klepání zevnitř melounu ozývá dutý zvonivý zvuk, jedná se o indikátor jeho zralosti. Naopak pokud žádnou odezvu neslyšíme, pravděpodobně se jedná o ještě nezralý kousek, který si zaslouží v supermarketu zůstat.