EnergoZrouti.cz

Londýnská veřejná doprava přidá dalších 900 sdílených elektrokol, zájem o ně výrazně narostl

     
Martin Bárta
15. 7. 2024 ▪ 11:03

V systému londýnské veřejné dopravy přibude několik stovek elektrokol. Město tím chce obyvatele i turisty motivovat k využití čisté dopravy bez emisí a snížit dopravní zátěž.

Poptávka po sdílených elektrokolech v Londýně stále roste, dopravce přidá další stovky kol
Poptávka po sdílených elektrokolech v Londýně stále roste, dopravce přidá další stovky kol
Foto: Unsplash

Zájem o cestování na sdílených elektrokolech v britském hlavním městě mezi turisty i místními rychle roste. Místní provozovatel veřejné dopravy, Transport for London, kvůli tomu přidá dalších 900 elektrokol do své flotily pod značkou Santander Cycles. Od spuštění před dvěma lety už si elektrokolo půjčilo přes milion lidí.

Ještě do konce letošního léta by tak i díky novému přírůstku mělo být ve flotile sdílených kol pod správou londýnské hromadné dopravy celkem 2 000 elektrokol. Ta, i díky měsíčním tarifům, u stále více lidí nahrazují cestování autem či přepravu veřejnou dopravou na takzvanou poslední míli. Mimo elektrokol ale ve městě jezdí i standardní kola, kterých je v současnosti už přes 10 tisíc.

„Naše elektrokola Santander jsou u Londýňanů mimořádně oblíbená, a proto jsem rád, že letos v létě ztrojnásobíme naši flotilu elektrokol,“ uvedl k dalšímu rozšíření flotily starosta města Sadiq Khan.

Právě elektrokola by měla být motivací, proč přesednout na bezemisní a v rámci velkých měst i výrazně rychlejší dopravu. Využít je lze totiž jednorázově i v rámci různých tarifů, aniž by bylo nutné kolo vlastnit a řešit obtíže spojené s jeho parkováním či servisem.

Mimo snížení dopravní zátěže jsou sdílená kola, nejen v elektrické, ale i standardní podobě, přínosem pro zdraví obyvatel díky pohybu a čistšímu vzduchu. Právě proto jsou také v některých metropolích stále častěji poskytovány benefity v podobě sdílených kol zdarma pro zaměstnance. Firem, které takové benefity poskytují, přitom velmi rychle přibývá.

Problematice moderní městské mobility, kde právě sdílená kola hrají jednu z velmi zásadních rolí, se v Česku dlouhodobě věnuje i podcast Urbancast.



Sdílejte článek  
       


Štítky: Doprava Cyklistika Elektrokola Londýn Spojené království Sdílená kola
Zdroj: TfL



Pondělník.

Přehled aktuálního dění každé pondělní ráno ve vaší schránce.