EnergoZrouti.cz

Elektrokola jako náhrada automobilů? Studie ukazuje, že jejich majitelé jezdí méně autem

     
Martin Bárta
21. 7. 2024 ▪ 14:19

Nahradí při dopravě po městě elektrokola automobily? Studie ukazuje, že lidé při pořízení elektrokol mnohdy využijí ke svým cestám do práce nebo na nákupy elektrokolo, přestože vlastní i automobil.

Elektrokola dávno nejsou jen na výlety. Lidé, kteří je koupili jimi podle studie stále častěji nahrazují auto
Elektrokola dávno nejsou jen na výlety. Lidé, kteří je koupili jimi podle studie stále častěji nahrazují auto
Foto: Unsplash

Elektrokola se v posledních letech stávají stále populárnější alternativou k tradičním dopravním prostředkům, a to zejména automobilům. Nedávná studie ukazuje, že lidé, kteří si zakoupí elektrokola, skutečně začínají méně využívat své automobily pro běžnou dopravu, což má řadu pozitivních dopadů na životní prostředí i osobní pohodu.

Elektrokola mají schopnost významně snižovat emise CO2. Studie ukazují, že přechod na elektrokolo může snížit osobní uhlíkovou stopu až o 225 kg CO2 ročně. Kdyby se e-biky používaly namísto automobilů ve větší míře, například kdyby tvořily 15 % všech cest, mohlo by to vést k celkovému snížení emisí z dopravy o 12 %.

Kromě ekologických výhod mají elektrokola i další přínosy. Jsou pohodlnější než tradiční kola, což umožňuje jejich využívání širšímu spektru populace, včetně starších osob nebo lidí s omezenou mobilitou. To také znamená, že uživatelé elektrokol obvykle najedou delší vzdálenosti než ti, kteří používají běžná kola, což rozšiřuje možnosti jejich každodenního využití.

Snížení využívání automobilů

Jedním z nejzajímavějších zjištění je, že vlastnictví elektrokol vede k výraznému snížení využívání automobilů. Uživatelé e-biků podle zmiňované studie často uvádějí, že díky možnosti snadné a rychlé přepravy na e-biku raději nechávají své automobily doma. Tato změna v dopravních návycích přináší nejen environmentální benefity, ale také zlepšuje kvalitu života ve městech, kde dochází k menšímu dopravnímu zatížení a znečištění ovzduší.

K rozšíření používání elektrokol mohou výrazně přispět různé dotační programy. Například ve městě Portland, Oregon, studie prokázala, že finanční příspěvky a zlepšená infrastruktura pro cyklisty mohou významně zvýšit podíl elektrokol na celkovém počtu dopravních prostředků. Podobné programy přitom byly úspěšné i v dalších městech, kde bylo zjištěno, že e-biky mohou nahradit významné množství automobilových cest, zejména na kratší vzdálenosti.

Přestože e-biky mají obrovský potenciál, je důležité pokračovat ve vývoji a podpoře infrastruktury pro jejich používání. To zahrnuje budování oddělených cyklostezek, zřizování parkovacích míst pro e-biky a poskytování finančních příspěvků k jejich pořízení. S rostoucí dostupností a popularitou elektrokol i v tuzemsku ale můžeme očekávat další pokles využívání automobilů a zlepšení životního prostředí ve městech.



Sdílejte článek  
       


Štítky: Elektrokolo Auto Automobily Mikromobilita Cyklistika Doprava Cyklodoprava Elektrická kola


Pondělník.

Přehled aktuálního dění každé pondělní ráno ve vaší schránce.