EnergoZrouti.cz

Letenka levnější než jízdenka na vlak je špatně, kritizují ekologové

  
Tomáš Jelínek
21. 7. 2023 ▪ 10:43

Jízdenka na vlak je podle ekologických organizací v mnoha případech výrazně dražší než je tomu v případě letenky u nízkonákladových společností. To kvůli stále rychleji rostoucím emisím z letecké dopravy kritizují ekologové z organizace Greenpeace

Levnější letenky než jízdenky na vlak jsou velký problém, varuje Greenpeace
Levnější letenky než jízdenky na vlak jsou velký problém, varuje Greenpeace
Foto: Unsplash+

Výrazně větší produkce emisí skleníkových plynů ve srovnáním s emisemi z vlakové dopravy prokázalo už velké množství studií. Přestože železniční doprava například podle studie Transport and environment report z roku 2020 tvoří jen minimum emisí skleníkových plynů ve srovnání s leteckou dopravou, ceny za přepravu jsou v tomto případě velmi rozdílné, to kritizuje ekologická organizace Greenpeace.

Podle ní jsou totiž jízdenky na vlak v mnoha případech výrazně dražší než je tomu u letenek nízkonákladových přepravců. Greenpeace tak označuje například společnosti Ryanair či Wizz Air, které patří mezi největší hráče na poli nízkonákladových letů. Právě lety těchto společností ale generují velké množství emisí skleníkových plynů.

Ekologická skupina se navíc podle své zprávy domnívá, že přímo tyto firmy účelně snižují ceny svých letenek tak, aby byly výhodnější než cestování vlakem. Jejich stále větší obliba pak znamená výrazně větší produkci skleníkových plynu z letadel, které mají velký vliv na klima.

Podle organizace by státy měly přijmout nový systém, který by zohlednil uhlíkovou daň a ceny letenek a jízdenek na železnici více přiblížil.

„Letectví je jedním z nejvíce poškozujících průmyslových odvětví na světě. Zatímco pouze 1 % světové populace je odpovědné za více než polovinu globálních klimatických emisí z letectví, důsledky postihují každého na celém světě, od extrémních povětrnostních jevů až po nemoci související se znečištěním a narušení způsobené hlukem,“ uvádí Greenpeace ve své zprávě.

Železniční doprava je ekologickými organizacemi a aktivisty velmi často vyzdvihována jako jeden ze způsobů dopravy, které jsou z hlediska emisí skleníkových plynů nejlepší volbou. To následně potvrzují i studie, které ukazují, že emise ze železniční dopravy tvoří zhruba jen 1 % z celkových emisí z dopravy. Letecká doprava pak tvoří zhruba 13 – 15 % emisí. Nejhůře je na tom ale i nadále doprava prostřednictvím osobních či nákladních vozidel se spalovacími motory.




Štítky: Ekologie Cestování Doprava Vlaková doprava Železniční doprava Letecká doprava Osobní doprava Greenpeace Ekologie