Lékaři varují: Tato oblíbená potravina výrazně zvyšuje riziko vysokého tlaku. Češi ji jedí po kilech

     
Monika Brešťanská
22. 9. 2025 ▪ 08:32

Když si představíme typickou českou kuchyni, většinou se nám vybaví vydatné a chuťově výrazné pokrmy. Obalované řízky, klobásy z grilu, sýry na všechny způsoby a velké množství příloh. Jenže co je pro naše chuťové buňky skvělé, může být naopak špatné pro naše zdraví.

Lékaři varují: tato oblíbená potravina výrazně zvyšuje riziko vysokého tlaku.
Lékaři varují: tato oblíbená potravina výrazně zvyšuje riziko vysokého tlaku.
Foto: Shutterstock

Pokud jde o obezitu a vysoký krevní tlak, Česká republika se dlouhodobě drží na špici evropských statistik. A za to všechno může kromě kalorií i jedna nenápadná látka, kterou obsahuje mnoho Čechy oblíbených potravin. Jde o sůl. Většina lidí má pocit, že když si jídlo nepřesoluje, nemá s nadměrným příjmem soli problém. Pravdou ale je, že Češi doporučenou denní dávku běžně překračují i trojnásobně.

Člověk by měl zkonzumovat přibližně pět gramů soli denně. Pokud si toto množství nasypete na váhu, zjistíte, že si 5 gramů soli do jídla sami asi nepřidáváte. Jenže problém je jinde. Sůl se totiž často skrývá v běžných potravinách, kde je jí opravdu hodně. Poměrně dost soli padne i do typických českých receptů, osolené je totiž maso, omáčka i příloha. Odborníci uvádějí, že průměrný Čech sní ročně až 6 kilogramů soli. Ve srovnání s některými dalšími evropskými zeměmi je to více než dvojnásobek.

Skrytý zabiják v každém pokrmu

Když se řekne sůl, většina z nás si vybaví slánku na stole. Ta ale paradoxně není hlavním problémem. Skutečné nebezpečí se skrývá v mnohých oblíbených jídlech a potravinách, které končí na stole klidně každý den. Někdy i několikrát a doslova po kilech.

Uzeniny a sýry – klobásy, salámy, šunka, paštiky, bůček a mnoho dalších podobných potravin obsahuje extrémní množství soli. Mnoho lidí sní klidně i několik kilogramů uzenin a sýrů za měsíc. Přitom právě tyto potraviny představují hlavní zdroj sodíku v českém jídelníčku.

Pochutiny a zpracované potraviny – chipsy, slané oříšky, tyčinky nebo křupky nesmí chybět na žádné oslavě, ale ani večer u televize. I tyto potraviny jsou velmi slané a pokud se zkombinují s pravidelnou konzumací uzenin, člověk je schopný přijmout klidně 15 gramů soli denně. Podobně jsou na tom i ultrazpracované potraviny. Jde prakticky o cokoliv, co má dlouhou trvanlivost, je to zabalené a na etiketě najdeme celou řadu nám často neznámých látek. Může se jednat třeba o instantní jídla, mražené polotovary a podobně.

Češi konzumují uzeniny po kilech , ...

Obrovská rizika pro zdraví

Lékaři varují, že nadbytek soli dramaticky zvyšuje riziko vysokého krevního tlaku. Sodík totiž funguje jako magnet na vodu a v těle ji tak na sebe váže. Objem krve se tak neustále zvyšuje a velký průtok zatěžuje cévy a srdce. 

Ne každý je na sůl stejně citlivý. Roli hraje například věk, genetika nebo celkový zdravotní stav. Riziko je ale ve finále u všech stejné. Přebytek sodíku může vést k poškození srdce, mozkové mrtvici nebo onemocnění ledvin. A přitom je to jeden z mála faktorů, který máme opravdu pod kontrolou.

Hypertenzi se neříká „tichý zabiják“ jen tak. Často totiž nemá žádné jasné příznaky a člověk se cítí relativně dobře. Vysoký tlak se někdy projeví bolestmi hlavy, závratěmi nebo bušením srdce, ale většinou si na něj lidé přijdou až u lékaře při běžné kontrole. Dlouhodobě zvýšený tlak poškozuje cévy i bez varování a tiše zvyšuje riziko infarktu nebo mrtvice. 

Jídla bychom si neměli dál dosolovat , ...

Jak solit méně a chutnat víc?

Dobrá zpráva je, že snížit příjem soli není složité a nemusíte se vzdát chuti. Stačí několik drobných změn a váš jídelníček bude nejen zdravější, ale i pestřejší.

  • Čtěte etikety – důkladné čtení etiket by mělo být základ při každém nákupu. Nezabere to moc času, stačí výrobek otočit na přehlednou tabulku a zkouknout všechny hodnoty. U uzenin je také dobré se rovnou podívat, kolik obsahují masa.

  • Vařte doma – vaření doma vám dává plnou kontrolu nad tím, co jíte. V hotových jídlech a instantních směsích je sodíku násobně víc než v domácím pokrmu.

  • Kořeňte jinak – místo slánky sáhněte po bylinkách, česneku, pepři nebo citronu. Tyto ingredience dokážou jídlu dodat bohatou chuť bez potřeby další soli.

  • Omezte „slanou klasiku“ – chipsy, slané oříšky a instantní polévky můžete nahradit třeba nesolenými oříšky, zeleninou nebo ovocem. Nebojte se experimentovat a najít si nové oblíbené pochutiny.

  • Zkoušejte méně slané varianty – výrobci postupně nabízejí produkty s nižším obsahem sodíku. Často se to týká právě kvalitní dušené šunky, která se nižším obsahem soli chlubí hned na přední straně obalu.



Sdílejte článek  
       


Štítky: Zdraví Strava Nemoc
Zdroj: szu.gov.cz, ferwer.cz, kidney.org, vysocina.rozhlas.cz




Nejnovější z kategorie


































Nejnovější