EnergoZrouti.cz

Konec dotací na elektromobily. Jejich cena je prý už přijatelná a podpora tak není potřeba

  
Tomáš Jelínek
14. 6. 2022 ▪ 17:48

Cena elektromobilů klesá a jejich počet na silnicích se zvyšuje. Podporovat by se tak více měla infrastruktura nebo nákladní vozidla bez emisí. Právě z toho důvodu ruší Spojené království s okamžitou platností dotace na nákup elektromobilů, u kterých už vloni snížila maximální možnou dotaci.

Plug-in hybridní vozidlo
Plug-in hybridní vozidlo
Foto: Wolfgang Eckert z Pixabay

Britská vláda dnes s okamžitou platností ukončila dotační program, který poskytoval příspěvky na nákup elektromobilů. Ten fungoval už od roku 2011 a měl zajistit rychlejší rozvoj bezemisních vozidel na silnicích ve Spojeném království. Už na jaře minulého roku přitom místní vláda granty upravila, aby na ně dosáhli hlavně zájemci o levnější elektrická vozidla.

Jen v letošním roce přitom grant známý pod zkratkou PiCG podpořil nákup téměř 100 000 hybridních vozidel nebo těch poháněných elektřinou. Snížení maximální ceny vozidla, při které bylo možné o dotaci žádat v loňském roce přitom přineslo zlevnění mnoha modelů na trhu. Výrobci se totiž u svých modelů snažili dosáhnout nižší ceny, aby jejich vozidlo mohlo být grantem podpořeno.

Celkově od roku 2011 program podpořil nákup více jak půl milionu elektromobilů za 1,4 miliardy liber.

Britská vláda ale nemá v plánu podporu elektromobility ukončit úplně. Nadále tak chce poskytovat finance, které by měly podpořit přechod na elektrické dodávky, nákladní auta či motocykly. Současný trh s elektromobily už ale roste velmi rychle i bez příspěvků a ceny bezemisních vozidel se také budou podle odborníků snižovat. Právě z tohoto důvodu lze konec podpory elektromobilů v příštích letech očekávat i v dalších zemích. Místo toho bude nutné více investovat do tolik potřebné infrastruktury.




Štítky: Elektromobil Auto Elektromobil Nabíjení Spojené království
Zdroj: RED