Češi tuto rostlinu vyhazují, přitom je to zázrak na kašel i bolesti. Roste na každé zahradě
České louky a zahrady ukrývají mnoho bylin, které jsou pro naše tělo blahodárné. Některé jsou známější, jiné méně. Dokonce je mnoho lidí může považovat za plevel a ze záhonu je nekompromisně vytrhne. Takový osud někdy potká i jednu konkrétní rostlinu se zelenými listy a drobnými klasovitými květy.
Přitom je to velká škoda, protože tato bylinka patří k těm nejcennějším. Už naše babičky ji pravidelně sbíraly a neobešla se bez ní žádná poctivě vybavená domácí lékárnička. Lidové léčitelství zná účinky bylinky po staletí – dokáže zklidnit podrážděné sliznice, má protizánětlivé a antibakteriální účinky. Právě tato kombinace dělá z jitrocele všestranného pomocníka.
Síla bylinek
Nejčastěji se u nás vyskytují dva druhy jitrocele: jitrocel vejčitý a jitrocel kopinatý. Co se týče účinků, jsou na tom oba velmi podobně. Oba druhy můžete využít, kdy vás trápí onemocnění dýchacích cest, ať už ve formě suchého dráždivého kašle, zánětu průdušek nebo bolesti v krku. Například takový jitrocelový čaj je doslova zázrakem. Uleví vám od nepříjemného škrábání v krku a přispěje k rozpouštění hlenů. Významně podpoří imunitu člověka a zasadí se o zkrácení doby nemoci.
Blahodárně však umí působit také čerstvé listy jitrocele. Pokud vaše tělo utrpělo různé rány, odřeniny nebo štípance od hmyzu, je právě list jitrocele výbornou první pomocí. Do jisté míry totiž působí jako taková přírodní náplast, ránu zklidní a podpoří proces hojení.
Všestranný jitrocel
Velkým plusem jitrocelu je jeho široké využití. Typ zpracování můžete přizpůsobit podle toho, na co se bylinku chystáte využít.
- Jitrocelový čaj
Vyznačuje se jemnou bylinkovou chutí a je skvělým pomocníkem při nachlazení nebo bolestech v krku. Sušené listy jitrocele stačí zalít horkou vodou a nechat louhovat 10 až 15 minut. Ještě účinnější „zbraň“ získáte kombinací jitrocele s lipovým květem. Čaj takového složení podporuje pocení a snižuje horečku.
- Jitrocelový sirup
Klasika všech klasik, která pomůže dětem i dospělým při kašli. Hustý sirup se uchovává v chladu a většinou vydrží přes celou zimu. Receptů na něj je hned několik, většina lidí ho má jako takové rodinné stříbro po babičce. Pokud mezi ně zrovna nepatříte a recept byste ocenili, najdete ho na konci článku.
- Obklad z čerstvých listů
Jestli se potýkáte se štípanci, rankami či spáleninami od slunce a nemáte po ruce vhodnou dezinfekci či mast, nahraďte ji lístky jitrocele. Promněte je mezi prsty, aby pustily šťávu, a přiložte na inkriminované místo.
Kdy sbírat a jak uchovávat
Abyste z jitrocele získali co nejvíc, je dobré vědět, kdy a jak ho sbírat. Nejlepší je vyrazit na sběr jitrocele v dopoledních hodinách za sucha, listy tehdy obsahují nejvíce účinných látek. Doporučujeme se naopak vyhnout místům u silnic.
Až jitrocel posbíráte, sušte ho na stinném a vzdušném místě, nikdy ne na přímém slunci (listy by totiž zhnědly a ztratily léčivou sílu). Usušené listy posléze skladujte v dobře uzavřené nádobě, kde vydrží klidně i několik měsíců.
Cílené pěstování není nutné
A to je jeho další velká výhoda. O pěstování se dvakrát snažit nemusíte, jitrocel roste všude sám. Máte-li ovšem na své zahrádce bylinkový kout a rádi byste, aby jeho součástí byl i jitrocel, můžete ho zkusit vysít ze semen. Jitrocel má rád lehkou, propustnou půdu a lebedí si na slunném až polostinném místě. Na péči je mimořádně nenáročný, nevyžaduje hnojení ani pravidelnou zálivku. Spíše naopak. Poradí si zkrátka sám.
Recept na domácí jitrocelový sirup proti kašli
Věříme, že vás účinky jitrocele přesvědčily k tomu, abyste si domů pořídili pořádnou zásobu této všestranné bylinky. Jedním ze způsobů, jak jitrocel doma používat, je domácí jitrocelový sirup. Na jeden takový jsme pro vás sepsali recept. Potřebovat budete:
- 3 plné hrsti listů čerstvého jitrocelu
- 2 šálky cukru krystal
Listy jitrocelu nakrájejte na malé kousky. Naložte je do
sklenice spolu s cukrem, vrstvěte je na „plátky“ silné asi jeden
centimetr. Začněte jitrocelem, pak vytvořte vrstvu cukru a tak pokračujte,
dokud není sklenice plná. Až se tak stane, zasypte ji ještě troškou cukru.
Sklenici nechte na slunném místě dva dny odpočinout. Během této chvíle se
cukr rozpustí a vytáhne z jitrocele šťávu. Poté sirup přeceďte a
z jitrocele vymačkejte zbytek šťávy. Hotový sirup skladujte na
chladném místě, jen tak vám vydrží po celou zimu.
Ačkoliv jitrocel dokáže pomoci při nachlazení, kašli a drobných
poraněních, nenahrazuje lékařskou péči. Pokud příznaky přetrvávají
nebo se zhoršují, konzultujte stav s lékařem.