EnergoZrouti.cz

Britská vláda financuje snížení emisí v lihovarnictví, podpoří tak i světoznámé značky whisky

  
Martin Bárta
18. 8. 2020 ▪ 07:00

Britská vláda podpoří místní lihovary v zelených úsporách. Chce tím dosáhnout snížení emisí dle svého plánu a podpory zaměstnanosti.

Skotská whisky Ballantines
Skotská whisky Ballantines
Foto: Fotobanka Pixabay & Pexels

Britská vláda se v rámci snižování emisí skleníkových plynů rozhodla pro vytvoření fondu, který pomůže místním firmám. Tentokrát se jedná o firmy lihovarnické, jejichž značky jsou díky výrobě destilátů včetně whisky známé po celém světě.

Finanční podpora z fondu britské vlády, která bude určena k energetickým úsporám i používání bezemisních či nízkoemisních zdrojů energie jako je vodík při výrobě alkoholických nápojů zasáhne i nejznámější značky jako Chivas Regal, Johnnie Walker, Glenfiddich, Grant, Ballantines a další jimiž hlavně Skotsko proslulo nejen v mnoha zemích Evropy ale i světa.

Milovníci alkoholických nápojů s tímto ostrovním původem si tak již brzy budou moci vychutnat svůj oblíbený nápoj v „zelenější“ podobě, která přispěje ke zpomalení globálního oteplování nižší produkcí skleníkových plynů.

Ostrovy připravují i další projekty pro splnění svého cíle uhlíkové neutrality do roku 2050

Nový fond pro podporu snižování emisí byl otevřen dnes a má k dispozici 10 milionů liber (cca 290 milionů korun). Vzhledem k výši fondu by mělo jít o rozpočet dosahující pro celý lihovarnický průmysl ve Velké Británii.

Lihovarnictví při výrobě spotřebovává velké množství energetických zdrojů, díky použití biomasy či vodíku by tak měl být zajištěn čistý růst s ohledem na klima planety. Podle britského ministra energetiky a čistého růstu Kwasi Kwartenga by měly úpravy přinést úspory emisí v podobě jakou vyprodukuje 100 000 automo­bilů.

Británie připravuje i další projekty, díky kterým by měla dosáhnout svého cíle stát se do roku 2050 uhlíkově neutrální. Naposledy byl tak spuštěn program podpory energetických úspor podobný tuzemské Nové zelené úsporám, který má k dispozici téměř 60 miliard korun na zateplení, výměny kotlů, oken, dveří a další.




Zdroj: GOV.uk