Zapněte tuhle nenápadnou funkci na troubě a účty za elektřinu okamžitě klesnou
Trouby jsou neodmyslitelnou součástí dnešních domácností. Na trhu je nespočet modelů s desítkami různých funkcí, ale i přesto většina majitelů používá neustále dokola ten samý režim. Dnešní trouby mají zabudované úsporné režimy, jejichž funkci je výhodné si nastudovat a začít používat.
Trouby jsou někdy zrádné a z jejich piktogramů není vždy zřejmé, jaký bude způsob pečení. Uživatelé se raději vrací k jednomu z režimů pečení, který znají a zbytek za životnost trouby ani nevyzkouší. Doporučením je prostudovat si manuál a poznat svou troubu trochu lépe, jelikož to majiteli může ušetřit čas i peníze.
Nejznámější funkce trouby
Určité funkce se objevují na většině troub. Mezi ty nejznámější patří parní pečení. Při tomto druhu pečení dochází k využití páry, která obklopí jídlo a díky tomu si potravina uchovává obsažené živiny a vitamíny. Jídlo díky páře získá křupavou kůrku a lépe se propeče.
Kombinace horního a zadního tělesa s ventilátorem se nazývá Air Fry. Do trouby s touto technikou se vkládá speciální grilovací koš, díky kterému se pokrm připraví za stejných podmínek, jako kdyby se peklo v horkovzdušné fritéze.
Trouby dále nabízejí přípravu pokrmů pomocí spodního a horního ohřevu. Samostatně se spodní ohřev využívá k přípravě potravin ve vodní lázni, tedy například při zavařování ovoce a zeleniny. Dále je funkce vhodná pro přípravu domácí pizzy, jelikož se díky této funkci propeče spodní část těsta a vrchní část se nespálí.
Součinná funkce spodního a vrchního ohřevu se využívá pro přípravu takových pokrmů, u kterých je vyžadována stejná úroveň teploty. Horní a spodní ohřev lze také kombinovat s ventilátorem. Tato funkce umožňuje silnější propečení vnější strany a udržení vláčného středu. Doporučuje se využít pro pečení velkých kusů masa.
Tipy pro úsporu energie při používání trouby
Způsob vaření se ve většině rodin sdílí z generace na generaci. Jenže s vývojem technologií se často zapomíná na nové úsporné funkce, které mohou výrazně snížit spotřebu energie.
U moderních troub například již není potřeba, aby se trouba předehřívala. Většina pokrmů vyhřátou troubu nepotřebuje. Pakliže pokrm předehřátí vyžaduje, měla by se bedlivě sledovat kontrolka značící teplotu trouby a ihned po signalizaci by se měl pokrm do trouby vložit.
Během pečení by se neměly zbytečně otevírat dveře trouby. Ztrácí se tím teplo a teplota v troubě rychle klesá. Kvůli tomu se prodlužuje čas pečení a z dlouhodobého hlediska se zvyšuje účet za elektřinu.
Vnitřní teplotu pokrmu je možné kontrolovat pomocí pečicí sondy. Jedná se o příslušenství, které se umístí do pokrmu a díky němu se nemusí často trouba otevírat a kontrolovat stav jídla. Nejvíce doporučená je pro přípravu pečiva a masa.
Nakonec mezi praktické tipy patří předčasné vypnutí trouby a využití zbytkového tepla, které se v troubě drží poměrně dlouho. Opět se jedná o šetření energie v dlouhodobém výhledu.
Úsporný režim trouby
Chytré trouby mají schopnost předehřát se až na 200 °C během deseti minut. Díky tomu se šetří čas výhřevu u běžné trouby.
Některé trouby nabízejí úsporný režim ECO. Jedná se o pomalejší tepelnou úpravu, ale při dlouhodobém používání trouby může vést k výrazné úspoře energie.
Funkci úsporného pečení se například vyplatí používat ve dny, kdy se trouba používá častěji a dlouho. Eco režim se v tomto případě zapíná mezi pečením za předpokladu, že je příprava jídla rozumně časově rozvržená. Režim zabrání plýtvání časem a energií, ke kterému by docházelo při opakovaném zapínání a vypínání trouby.