EnergoZrouti.cz

Polské domácnosti si mohou požádat o příspěvek na elektřinu, ten bude až 7 800 korun

  
Lenka Nováková
1. 12. 2022 ▪ 19:13

V Polsku startuje příspěvek na elektřinu pro domácnosti, které ji využívají jako hlavní zdroj vytápění. Majitelé fotovoltaiky ale mají smůlu.

Energetická přenosová soustava
Energetická přenosová soustava
Foto: Tom z Pixabay

Polské domácnosti si mohou od 1. prosince požádat o příspěvek na elektřinu. Ten by měl podle místní vlády podporovat domácnosti v současné situaci, kdy ceny elektřiny dosahují rekordních hodnot. Získat bude možné až 1 500 PLN (asi 7 800 korun).

V případě příspěvku na elektřinu půjde v Polsku o jednorázovou finanční podporu, která je ale určena jen pro spotřebitele. Ulevit by měla hlavně těm, pro které je elektřina hlavním zdrojem vytápění.

Domácnosti budou moci získat 1 000 zlotých (asi 5200 korun) v případě kdy je jejich spotřeba elektřiny do 5 megawatthodin ročně. Pro domácnosti, které mají odběr nad 5 MWh bude následně částka zvýšena na 1 500 zlotých (asi 7 800 korun). V tomto případě ale bude nutné k žádosti přiložit potvrzení od překročení této roční spotřeby za loňský rok.

Finanční příspěvek bude mít ale svá omezení. Nebude je tak možné získat v případě, kdy některá osoba v domácnosti získala podporu na jiné zdroje tepla či na tuhá paliva. Stejně tak podporu nezískají ani majitelé fotovoltaických elektráren do 50 kWp.




Štítky: Polsko Energetika Elektřina Příspěvek na elektřinu Energetická krize