Fritéza sesazena z trůnu. Tohle malé zařízení udělá jídlo křupavé bez kapky oleje a vejde se i do malé kuchyně
Horkovzdušné fritézy jsou rok od roku nejen v českých kuchyních populárnější. Internetový prostor doslova zavalily různé recepty, které právě s pomocí horkovzdušné fritézy připravíte během chvíle. V poslední době ale neochvějné postavení tohoto spotřebiče začíná narušovat jiné zařízení pracující na odlišném způsobu.
Upečete v ní křupavé kuře, šťavnaté maso i pizzu, aniž byste museli použít gram tuku navíc. Podobně jako horkovzdušná fritéza připravuje jídlo kompaktnějším a energeticky úspornějším způsobem, než by to bylo u běžné trouby. Halogenová trouba, někdy nepřesně nazývaná halogenovým hrncem, si rozhodně zaslouží vaši pozornost.
O co se jedná
V porovnání s běžnými troubami, jaké má většina z nás doma, ohřívají halogenové trouby jídlo daleko rychleji. Zásluhu na tom má kombinace halogenových zářivek a ventilátoru, který cirkuluje horký vzduch kolem jídla a postará se o jeho rovnoměrné propečení. Halogenová trouba se skládá z velké skleněné mísy doplněné o víko, ve kterém se nachází topné těleso a ovládací prvky.
Ve srovnání s většinou horkovzdušných fritéz vynikají halogenové trouby větší kapacitou. Díky průhledné misce můžete sledovat průběh pečení či vaření a kontrolovat, jestli už je jídlo připravené podle vašich představ. Velmi často bývá halogenová trouba dodávána s rozličným příslušenstvím pro různé způsoby vaření – kromě pečení se jedná třeba o grilování, ohřívání nebo rozmrazování.
Jak halogenová trouba funguje
Jako topné těleso v tomto případě figuruje halogenová žárovka. Ta vydává infračervené světlo, které umožňuje rychlou přípravu pokrmů. Díky tomu si jednotlivá jídla zachovávají svoji charakteristickou chuť i vůni, podobně jako kdybyste je připravovali v běžné troubě. Žárovka se přitom obvykle nachází ve víku. Spotřebič má navíc pověst nízkoenergetického zařízení, jelikož v porovnání s klasickou troubou spotřebovává až o 75 % méně elektrické energie.
Několik důvodů, proč nákup spotřebiče zvážit
Halogenové trouby se mohou pochlubit překvapivě dlouhým seznamem výhod. Ty nejdůležitější z nich jsme přehledně sepsali:
- K přípravě jídla není třeba ani kapka oleje nebo kousek tuku.
- Po zapnutí se okamžitě hřeje, můžete se tedy ihned pustit do přípravy pokrmů. Není třeba halogenovou troubu dlouze předehřívat.
- Jednoduché ovládání. Regulátor teploty i časovače je velmi intuitivní, poradí si s ním každý začínající kuchař či kuchařka. Hlavní nádoba je navíc vyrobena ze skla, tudíž jídlo můžete průběžně kontrolovat.
- Snadno přenosná. Klidně ji můžete každý víkend naložit do kufru a odvézt s sebou například na chalupu. Během letních měsíců s ní zase můžete vařit třeba na balkoně či terase.
- Jídlo se připravuje pod pokličkou, tudíž se nemusíte bát o znečištění okolních kachliček či kuchyňské linky.
- Zkrácení doby přípravy jídla – ve srovnání s klasickou troubou pokrm připravíte až 3× rychleji.
Halogenová trouba má rovněž nějaké své nedostatky. Před jejím pořízením je třeba myslet na to, že jídlo se připravuje pouze v jedné nádobě, proto je vhodná zejména pro potraviny s podobnou dobou přípravy. Zároveň nedisponuje spodním ohřevem a peče pouze shora. Pokud se rozhodnete pro přípravu masa, je nutné ho během pečení otáčet. I když je halogenová trouba přenosná, zároveň na lince zabere poměrně hodně místa. Do menších kuchyní proto její pořízení dobře zvažte.
Snadná údržba
Podobně jako u horkovzdušné fritézy je také čištění halogenové trouby poměrně jednoduchou a rychlou záležitostí. Velká skleněná mísa se většinou dá vložit do myčky. V případě ručního mytí je sice o něco těžší, zároveň se ale dobře myje. Některé druhy halogenových trub disponují dokonce funkcí samočištění, což jejich údržbu výrazně ulehčuje.
Tip na křupavé rohlíky z halogenové trouby
Pokud vám doma ve spíži zbyly rohlíky z předchozího dne, s pomocí halogenové trouby z nich vytvoříte během chvilky nádherně křupavé rohlíky, které budou chutnat jako čerstvě upečené. Stačí je mírně navlhčit silikonovou mašlovačkou, položit na vysoký rošt a rozpékat po dobu 5 až 10 minut při teplotě 125 °C.

























































