Kvíz pro mlsné jazýčky: Poznáte podle detailu všech 5 legendárních českých zákusků?
Tradiční české zákusky jsou pro mnoho lidí symbolem určité nostalgie. Připomínají nám atmosféru dětství, rodinných oslav a zvláštních příležitostí. I když jsou v dnešní době k dostání mnohé zahraniční speciality, stejně se řada lidí k těmto českým klasikám ráda vrací.
Tyto sladké tečky se postupem času staly součástí české identity. Nedáme na ně dopustit a i zahraniční turisté si na nich rádi pochutnávají. Dokážete je ale poznat i podle nepatrných detailů a použitých ingrediencí?
Zákusky z období socialismu jsou stále v módě
V období socialismu byly na území dnešní České republiky oblíbené určité speciality, z nichž byla řada dávno zapomenuta. Popularita některých pochoutek však naopak přetrvala dodnes. Typickým příkladem mohou být právě klasické české dezerty, které i v dnešní době můžete obdivovat ve vitrínách cukráren.
Například jedním z nejoblíbenějších a nejtradičnějších českých dezertů je indiánek. Na první pohled může být podobný špičce, nicméně v jednom zásadním směru se oba dezerty liší. Indiánek je totiž naplněn krémem z vyšlehaných bílků a cukru, který bývá často doplněn jahodovým nebo malinovým pyré. Oproti tomu ve špičce je krém ze žloutků, másla, kakaa a alkoholu.
Neobvyklý název indiánka nepochází od Indiánů, jak se někteří domnívají. Kořeny tohoto pojmenování lze hledat u Indů. Traduje se, že historie tohoto zákusku sahá až do 19. století, kdy jej údajně vymyslel cukrář sloužící maďarskému vévodovi Ferdinandovi de Pálfy. Tento cukrář na závěr divadelního představení vytvořil dezert, který měl připomínat turban indického krále.
Větrník není to samé jako věneček
Tradiční větrník a věneček patří mezi dezerty, které si nejen Češi často pletou. Není se čemu divit. Oba zákusky totiž na první pohled vypadají velmi podobně, rozdíl je však v chuti. Oba zákusky se pyšní náplní ze žloutkového krému, liší se ale dalšími přísadami. Do věnečku se totiž přidává šlehačka, která zákusku dodává jeho charakteristickou chuť.
Na druhou stranu větrník je doplněn nejen žloutkovým, ale i karamelovým krémem. Právě typická karamelová chuť se u věnečku nenachází. Ke zdobení se pak u věnečku často používá fondán, u větrníku pak sladká karamelová poleva.
Laskonky vypadají složitě, jejich příprava je ale jednoduchá
Mezi klasické české zákusky se právem řadí i laskonky. Ačkoliv by se na první pohled mohlo zdát, že jejich příprava bude složitá jako například u francouzských makronek, opak je pravdou. U této sladkosti si totiž vystačíte jen se základními surovinami. Ke sněhovému korpusu budete potřebovat pouze vajíčka a cukr. Laskonky se následně plní klasickým máslovým krémem, který však lze i různě dochutit a vytvářet tak jedinečné kombinace. Ke zdobení pak využijete čokoládu.
Kvíz: Poznáte zákusky podle jednotlivých detailů?
-
Vyrábí se z lehkého odpalovaného těsta, plní se šlehačkovým a karamelovým krémem a navrchu najdete sladkou karamelovou polevu. O jaký zákusek se jedná?
a) Věneček
b) Větrník
c) Laskonka
d) Indiánek
2. Tento dezert v zahraničí nemá obdoby. Má kuželový tvar, je polévaný čokoládou a ve spodní části se nachází piškot. Uvnitř pak najdete i kapku alkoholu. Jak se jmenuje?
a) Špička
b) Indiánek
c) Punčový řez
d) Rumová pralinka
3. Tento podlouhlý řez je tvořen bílkovým ořechovým korpusem a kávovým krémem, navrchu může být čokoládová poleva. Jak se jmenuje?
a) Pařížský řez
b) Punčový řez
c) Trubička
d) Štafetka
4. Tento dezert je charakteristický svou barevností a mezi ostatními jej poznáte podle typického růžovo-bílého zbarvení. Polévá se sladkým sirupem.
a) Punčový řez
b) Ovocný košíček
c) Likérová špička
d) Marokánka
5. Jedná se o kulatý dort z tmavého piškotu, který se bohatě zdobí bílou a pařížskou čokoládovou hustou šlehačkou.
a) Pařížský dort
b) Míša dort
c) Harlekýn
d) Medovník
Správné odpovědi
-
b)
-
a)
-
d)
-
a)
-
c)