Kvíz z hlášek českých filmů 90. let: Kolja, Pelíšky a Obecná škola jako národní poklad

     
Petr Eybl
12. 12. 2025 ▪ 18:10

Devadesátá léta byla (nejen) na území dnešní České republiky a Slovenska velmi specifickým obdobím. Dění po pádu totalitního režimu výrazně ovlivnilo řadu rozličných odvětví, přičemž kinematografie rozhodně nebyla výjimkou.

Zábavný televizní kvíz
Zábavný televizní kvíz
Foto: Shutterstock

Po sametové revoluci, která se udála v roce 1989, se český filmový prostor otevřel mezinárodnímu trhu. Filmaři získali možnost svobodného rozhodování, díky čemuž se česká kinematografie mohla těšit z přílivu zbrusu nových témat i producentů. Vznikly snímky, které si mnozí televizní diváci zamilovali a nedají na ně dopustit ani dnes, tedy po více než dvaceti – či v některých případech dokonce třiceti – letech. Zatímco některé z nich si lidé oblíbili díky jejich schopnosti vyobrazovat politickou a společenskou situaci, jiné zabodovaly především díky tomu, že jsou skrz naskrz protkány legendárními hláškami a nezapomenutelnými scénami. Jak dobře si pamatujete některé z nejikoničtějších hlášek devadesátkové kinematografie, si můžete otestovat v kvízu, který naleznete na konci tohoto článku. 

Nejúspěšnější devadesátkové filmy

V devadesátkách vzniklo hned několik filmů, kterým se postupem času podařilo vybojovat přívlastek „kultovní“. 

Mezi první z nich (čistě z chronologického hlediska) patří bezesporu snímek Obecná škola, který byl natočen v roce 1991. Ten režíroval Jan Svěrák, kterého by bylo dnes naprosto bezpochyby možné označit za jednoho z nejúspěšnějších režisérů v historii české kinematografie. Film byl dokonce nominován na Oscara za nejlepší zahraniční film, nicméně prestižní ocenění se mu nakonec nepodařilo získat. 

Tentýž režisér má na svědomí několik dalších skvělých filmů. Například v roce 1994 vyšel snímek Jízda, který se rovněž řadí mezi klenoty české kinematografie. 

Devadesátky se nesly ve znamení proměny po pádu totalitního režimu. , ...

Třetí Oscar 

Za úplný vrchol kariéry tohoto režiséra je každopádně považován film Kolja (1996), který je teprve třetím českým (respektive československým) snímkem, který toto významné ocenění obdržel. Před ním se to podařilo pouze Ostře sledovaným vlakům od Jiřího Menzela a Obchodu na korze, o jehož režii se postaral slovenský režisér Ján Kadár společně s českým Elmarem Klosem. 

O rok později mohli diváci v kině navštívit film Pelíšky, který režíroval Jan Hřebejk. Tento snímek je považován za vánoční klasiku a obsahuje mnoho hlášek, které postupem času zlidověly. 

Mezi další filmy z tohoto období, na které by se rozhodně nemělo zapomínat, patří mimo jiné Šakalí léta, Návrat idiota nebo Žiletky. 

Filmu Kolja se podařilo získat Oscara. , ...

Kvíz 

Poznáte ikonické hlášky z české a československé devadesátkové kinematografie? Pokud nasbíráte více než 6 bodů, můžete se považovat za opravdové znalce. 

Otázka č. 1: „Ale tam bylo víc věcí, na kterejch jsme se neshodli. Furt větrala, například. Jak byla zvyklá ze Sibiře na ty zimy…”

a) Kolja 

b) Žiletky 

c) Návrat idiota 

Otázka č. 2: „To je tím, s kým se taháš!“

a) Obecná škola

b) Pelíšky

c) Jízda 

Otázka č. 3: „Myslím… myslím, že je zvláštní. Protože opravdu dá na první dojem. Protože… protože si myslí, že je všechno naopak, a ono se tomu musí přizpůsobit, proto je taky celá tak…“

a) Návrat idiota 

b) Jízda

c) Žiletky 

Otázka č. 4: „Rozkaz, ten zněl jasně: Nesmí projet za žádnou cenu! Nebyl čas lámat si hlavu kdo je kdo.”

a) Obecná škola 

b) Kolja 

c) Pelíšky

Otázka č. 5: „O čtyři a půl minuty. Nastav ruku! Druhou… Dvě za pozdní příchod a dvě za hvízdání pod oknem.”

a) Pelíšky 

b) Obecná škola 

c) Knoflíkáři

Otázka č. 6: „Neživíš, tak nepřepínej!”

a) Knoflíkáři 

b) Pelíšky

c) Žiletky 

Otázka č. 7: „Zases lemtal pivo…“ 

a) Jízda

b) Šakalí léta 

c) Návrat idiota 

Otázka č. 8: „Mám pro vás tisíce zakázek. Tři ve zlatě a dvě ve stříbře.”

a) Obecná škola 

b) Kolja

b) Jízda 

Otázka č. 9: „Víte, náš kluk o vás doma vypráví úplný dobrodružný romány, a tak se člověku nechce věřit, že byste to všechno stih.”

a) Šakalí léta 

b) Obecná škola 

c) Knoflíkáři 

Otázka č. 10: „Ty jsi v životě nikdy nic nedokázal, nic pořádnýho jsi neudělal a nikam jsi mě nevzal! Ty jseš obyčejnej chudák, kterýho vyhodili i od dráhy, prosím tě.“

a) Knoflíkáři 

b) Obecná škola 

c) Jízda 

 

Správné odpovědi:

  1. a)
  2. b)
  3. a) 
  4. c)
  5. b)
  6. a)
  7. b)
  8. b)
  9. b)
  10. a)


Sdílejte článek  
       


Štítky: Kvíz Hlášky Filmy
Zdroj: reflex.cz, hlaskyzfilmu.cz




Nejnovější z kategorie


Chutné espresso lze připravit i z levnějšího kávovaru.

Podlahové topení do koupelny a WC není jen luxusní rozmar

Dejte si pozor na opakující se hesla, která se dají prolomit do dvou sekund

Voda z kohoutku může chutnat lépe i bez filtru

Apple naplánoval speciální událost, která má být pro všechny zážitkem

Skladujte potraviny chytře.

Trávník o který se 20 let  nemusíte vůbec starat a stále budete vypadat jak z Wimbledonu je hit sezóny 2026

Zdravotní pojišťovny vracejí seniorům v roce 2026 peníze

Práce z domova je dnes už zcela běžná.

Wi-Fi může telefonu odčerpávat energii i po vypnutí funkce.

Řetězec Action nabízí chytrý lokátor za bezkonkurenční cenu.

Vláda představila, jak bude vypadat EET 2.0

Investice do garáží mohou přinést zajímavé výnosy.

Sekání zařízení při hraní PC her dokáže potrápit každého hráče

Jednoduché nastavení dokáže zablokovat většinu podvodných textových zpráv

Norové umějí vykouzlit útulnou domácí atmosféru. Foto

Jedna z největších českých bank plánuje odstávku.

Mnozí lidé čistí pouze vnějšek trouby.

Kdy přijde poslední sníh letošní sezóny?

Neplaťte za energie víc, než  je nezbytně nutné.

Mladí Češi vyhazují klasické postele z bytů. Zabírají moc místa, nahrazuje je trend z Japonska

V ČR brzy proběhne změna času.

Apple má problém s chytrými hodinkami

Někteří žadatelé si možná budou muset počkat na novou superdávku.

Mnoho českých rodin má problém ušetřit větší částku.

Ve Španělsku se v létě musí vypořádávat s velkými horky

Počasí je letos v únoru jako na houpačce.

Alza nabízí zajímavý produkt do kuchyně.

Nevyžádané hovory mohou být velmi nepříjemné.

Práce zámečníka může být kvalitní, někdy ale přináší i rozčarování



Nejnovější
Nejnovější