Češi, bacha: Indukční deska je největší žrout energie. Stačí jedna malá chyba a účty letí strmě nahoru
Indukční plotna působí jako symbol úsporného moderního vaření. Stačí ji ale používat špatně a rázem se změní v největšího žrouta elektrické energie ve vaší domácnosti. Děláte tuhle častou chybu taky?
Efektivní a rychlé vaření na indukčních sporácích může na první pohled působit i přes vyšší pořizovací cenu oproti „zastaralému“ plynovému sporáku nebo nákladnější sklokeramické desce jako jasný vítěz. Indukční varná deska totiž zahřívá pouze dno hrnce, ne celou plochu plotýnky, jako je tomu u sklokeramiky, a tím zrychluje ohřev. Litr vody se tak na indukci začne vařit dvakrát rychleji než na jiných elektrických vařičích.
Proto se může jevit jako ideální volba do kuchyně, se kterou se nedá šlápnout vedle. Ale je to právě základní princip jejího fungování, co spoustu lidí mate – a pak dělají tu stejnou chybu pořád dokola.
Tudy vám protékají peníze
Mohlo by se totiž zdát, že jelikož se u indukce nahřívá pouze hrnec, tak na jeho velikosti vůbec nezáleží. Tuto mylnou domněnku možná nepřímo utvrzují i různá videa a články o používání indukčních sporáků: Ať je hrnec jakkoliv velký, varná deska se mu přizpůsobí a ohřívá ho. To sice platí, ale rozhodně se nejedná o způsob využívání, který by šetřil peněženku.
Právě využívání menších hrnců a pánví, které nezakryjí celou plochu varné zóny, vás totiž v dlouhodobějším horizontu může přijít draho. Zbytečně tak dochází ke ztrátě účinnosti desky a současně roste i spotřeba elektřiny.
Vysvětlení je nasnadě a spočívá ve fyzikálních zákonitostech. Při využívání indukce se totiž po zavedení proudu do ploché měděné cívky ve vařiči vytváří elektromagnetické pole, které působí na nádobí s obsahem magnetického kovu umístěné na desce. Toto pole má přitom definovanou velikost podle konkrétní varné zóny.
Když ale položíte malý hrnec či pánev na příliš velkou varnou zónu, část vytvořeného magnetického pole nemá na co působit. Varná deska se ale stále snaží udržet výkon vhodný pro celou zvolenou zónu, takže nakonec dojde ke ztrátě energie i přes to, že se prázdná plocha v pravém slova smyslu „neohřívá“.
Velikost hrnce tedy hraje hlavní roli v úspoře energie, a proto by měla přesně odpovídat vytyčené varné zóně. Nehledě na ztrátu energie může opačné jednání vést také ke zkrácení životnosti indukční varné desky. Ty jsou díky své choulostivé technologii už samy o sobě náchylnější k poškození než například sklokeramika či plynové sporáky.
Jak poznat špatnou velikost hrnce?
Na rozdíl od klasických elektrických sporáků mívají indukční desky často méně přehledné značení varných zón. Vybrat správně velký hrnec tak nemusí být snadné, protože obvykle je vyznačený pouze střed pro umístění. U některých výrobců to nevadí, protože deska sama vyhodnotí, zda je nádoba vhodná, a případně na chybu upozorní.
Jindy se ale špatně zvolená velikost projeví pouze pomalejším ohřevem. Ideální je proto řídit se minimálními rozměry nádobí uvedenými v návodu spotřebiče od konkrétní značky.
Je zbytečné platit víc
Pokud chcete mít jistotu, že nevynaložíte na provoz domácnosti víc peněz, než je potřeba, pohlídejte si ještě další drobnosti týkající se vaření na indukční plotně. Tyto varné desky se pojí s vysokými pořizovacími náklady, průměrně kolem 8 tisíc korun, proto by mělo být pro každou domácnost klíčové co nejvíce prodloužit jejich životnost.
Proto na ně vždy umisťujte pouze odpovídající nádobí. Zcela nevhodné jsou hliníkové, měděné, mosazné nebo porcelánové či keramické pánve. Mezi materiály, které se pro indukční desky hodí, patří naopak litina, ocel nebo vícevrstvé materiály označené většinou symbolem černé cívky.
Bezpečnou použitelnost si také můžete otestovat jednoduchým trikem. Stačí ke dnu hrnce přiložit magnet – pokud se uchytí, máte vyhráno a můžete se vrhnout na přípravu jídla. Nezapomínejte také na tvar dna, které by pro účely vaření na indukci mělo být dokonale ploché.
Nevhodně zvolené hrnce a pánve mohou vést jak k zbytečnému plýtvání energií, tak k nerovnoměrnému ohřevu nebo dokonce k poškození celé varné desky.
Penězi ale můžete plýtvat i v případě, pokud při samotném vaření nevyužíváte pokličky, které zároveň zkrátí čas přípravy jídla na minimum. Ty by na hrnec měly také přesně padnout. V opačném případě podle Skupiny ČEZ způsobují i dvojnásobnou až trojnásobnou spotřebu energie.

























































