Google 10. srpna ukončuje automatické zálohování vašich fotografií. Zde je návod, co musíte udělat pro jejich zachování
Fotky Google je dle definice cloudová služba od společnosti Google určená pro automatické zálohování, přehledné uspořádání, úpravy a sdílení fotografií i videí. Právě zálohování se ovšem týká změna, která vstupuje v platnost v pondělí 10. srpna 2026. Co musí uživatelé nově udělat?
Aplikace Disk Google pro počítače už nebude na pozadí automaticky odesílat nové obrázky z počítače do Fotek Google. To znamená, že uživatelé Windows a Mac, kteří se na tenhle proces doposud spoléhali, budou muset najít jinou alternativu. Řešení nemusí být složité, ale pojí se s ním několik nepříjemností. Jak tedy nově postupovat?
V pondělí je konec se starým zálohováním
Fotky Google pochopitelně nekončí jako služba. To by byla pro hodně uživatelů velmi nepříjemná zpráva. Fungují tedy i nadále. Nově je ale třeba počítat s tím, že končí dosavadní pohodlný způsob, jak automaticky posílat do služby fotografie z počítače. Aplikace Disk Google pro počítače doposud zajišťovala automatické odesílání fotografií na pozadí, takže nebylo nutné mít otevřený prohlížeč ani provádět žádné další kroky. Tohle však nyní končí, tudíž je nutné hledat nějakou funkční alternativu, která také naštěstí existuje.
Návod, jak povolit zálohování fotek
Stávající zálohy samozřejmě zůstanou zachovány. Sama společnost Google vysvětluje na stránkách podpory, jak postupovat po 10. srpnu. Uveďme tedy návod, jak povolit zálohování ve Fotkách Google ve vašem počítači. Chce to sice více ruční práce, ale funguje to. Uživatel musí ve Fotkách Google vybrat složky k zálohování a povolit k nim přístup. Poté už může zálohování opět probíhat automaticky. Musíte být ovšem přihlášeni ke svému Google účtu.
- Nejprve v počítači otevřete photos.google.com.
- Následně klikněte na symbol + v pravém horním rohu a vyberte Zálohování složek.
- Zvolte složky, které chcete zálohovat.
- Nakonec ještě musíte povolit přístup, aby k zálohování mohlo docházet.
Původně zálohování běželo jako systémová služba. Pokud jste tedy zapnuli počítač, celý proces se spustil automaticky. Zálohování sice může aktuálně i nadále probíhat bez vašeho zásahu, ale už jen v případě, že necháte web Fotek Google otevřený. Pokud prohlížeč zavřete, nové fotky z počítače se do cloudu neodešlou. Tenhle problém je ale možné obejít. Jak? Tím, že si nainstalujete Fotky Google jako „webovou aplikaci“ neboli PWA, která se bude spouštět při startu systému.
Změna se týká i nastavení Disku Google
Pokud jste dosud používali aplikaci Disk Google pro počítače k automatickému zálohování fotografií do Fotek Google, od 10. srpna 2026 už tento způsob nebude podporován. Stávající fotografie přitom ve Fotkách Google zůstanou a není nutné je znovu nahrávat.
Pozor také na to, zda jste měli jednu složku nastavenou současně pro synchronizaci s Diskem Google a zálohování do Fotek Google. Podle Googlu se v takovém případě fotografie a videa nahrávala dvakrát a spotřebovávala více místa v úložišti účtu.
Pokud máte dosavadní zálohování prostřednictvím Disku Google pro počítače stále nastavené, můžete jej vypnout následujícím způsobem:
-
- Na počítači spusťte Disk Google pro počítače.
- Přihlaste se ke svému účtu Google.
- Klikněte na Nastavení a následně na Předvolby.
- Vlevo vyberte Složky z vašeho počítače.
- Vyberte příslušnou složku.
- Zrušte zaškrtnutí možnosti Zálohovat do Fotek Google.
- Volitelně můžete zrušit také možnost Synchronizovat s Diskem Google.
- Klikněte na Hotovo a následně na Uložit.
Jak dostat soubory z počítače do mobilu? Většina Čechů přehlíží nejjednodušší řešení, které zabere jen pár sekund. Co ale dělat se starými fotografiemi, které máte fyzicky doma? Ty můžete poměrně jednoduše zachránit před vyblednutím. Stačí použít věc, kterou má k dispozici úplně každý.





Sledovat v Google Zprávách















































