čočka


Takzvané superpotraviny se dají připravit na mnoho způsobů.

Tento pokrm dřív babičky jedly z nouze, dnes je to delikatesa v luxusních restauracích. Navíc prospívá srdci i pokožce

17. 9. 2025 • Martina Minaříková

Na talířích našich předků se tyto potraviny objevovaly poměrně často, zejména proto, že kvalitní maso bylo spíše výjimkou. Dnes ovšem...


Víte, kdy je vhodné sázet rajčata a jiné plodiny?

Kvíz: Víte, kdy se sází brambory, rajčata nebo dýně? Většina lidí ten nejlepší čas prošvihne

11. 9. 2025 • Petr Eybl

Zahrádkaření je v České republice velmi rozšířeným fenoménem. To dokázalo i několik průzkumů, které byly na toto téma provedeny.


Proč nezahušťovat omáčku moukou či smetanou?

Šéfkuchař odhaluje, proč by omáčku nikdy nezahustil moukou nebo smetanou. Místo toho používá tento zdravý a levný trik

7. 9. 2025 • Petr Eybl

Ve značné části světových kuchyní se omáčky zahušťují smetanou, škrobem nebo moukou. Výjimkou není ani ta česká, kde je mouka i...


K čemu slouží puntíky na mikrovlnce?

Nejsou tam pro ozdobu: Tyto puntíky na mikrovlnce mají důležitý význam. Pokud je tam nemáte, mikrovlnku v žádném případě nezapínejte

28. 8. 2025 • Lukáš Srnec

Většina z nás se na mikrovlnnou troubu dívá jako na kouzelný ohřívač jídla. Přitom jeden detail, kterému častokrát nevěnujeme...


Jídelníček by po padesátce měl doznat změn.

Bezpečná a zdravá dieta po padesátce: Rozpouští tuky a chrání svaly

6. 8. 2025 • Martina Minaříková

Po překročení padesátého roku života se v našem těle začínají dít změny. Mezi ty nejsnáze identifikovatelné patří bezesporu větší...


Jídla za socialismu se od těch dnešních v mnohém lišila

Kvíz: Pamatujete si ještě, co se jedlo za socialismu? Tento kvíz vás vrátí do školní jídelny i na návštěvu k babičce

24. 7. 2025 • Hana Smětáková

Československá gastronomie z dob socialismu má své osobité kouzlo. Pro mnoho z nás se jedná o příjemné vzpomínky na dětství nebo mládí....


Objevte kouzlo těchto superpotravin i vy.

Mladí to jedí jako delikatesu, babičky si jen klepou na čelo: Vždyť tohle byla bída na talíři

23. 7. 2025 • Martina Minaříková

V dřívějších dobách se tyto potraviny používaly k přípravě skromných jídel, která alespoň trochu vyvažovala absenci masa v...


Charakter českých jídel se liší i tím, zda vznikla jako sváteční, postní nebo každodenní pokrm.

Kvíz: Myslíte, že znáte českou kuchyni dokonale? Pokud zvládnete těchto 7 otázek, jste pravý gurmán

21. 7. 2025 • Dan Bright

Česká kuchyně má hluboké kořeny a stovky let se vyvíjela pod vlivem venkova, šlechty i okolních národů. Přestože většina lidí zná...


Toto tradiční české jídlo slaví návrat

Tohle tradiční jídlo se vrací do módy. Mladí ho objevují znovu, babičky se jen smějí

17. 7. 2025 • Hana Smětáková

V dřívějších dobách byla tato jídla běžnou součástí českého jídelníčku. Postupem času však vymizela a nahradila je mnohá...


Náhražky masa jako záchrana pro planetu i pro zdraví? Ne tak úplně

Náhražky masa mají pomoci klimatu, podle vědců ale škodí zdraví

5. 8. 2024 • Martin Bárta

Lepší pro životní prostředí i pro zdraví. Přesně tímto způsobem označují výrobci náhražek masa z rostlinných zdrojů své výrobky....