Enzymy


Tato zelenina je skvělá pro hubnutí

Stačí pár kousků této levné zeleniny před spaním a tělo začne spalovat tuky během spánku, říkají vědci

11. 9. 2025 • Hana Smětáková

Hubnutí má mnoho lidí spojeno s drastickými dietami a náročnými tréninky. Přitom i malé změny v jídelníčku mohou mít určitý dopad na...


Mezi zahrádkáři koluje mnoho rad.

Rada, která se šíří mezi českými zahrádkáři: Obyčejná surovina z kuchyně promění půdu v živný zázrak. Úroda je pak dvojnásobná

9. 9. 2025 • Petr Eybl

Zahrádkářství je v České republice velice rozšířeným koníčkem. Dokáže spojovat generace a je symbolem hluboce zakořeněného vztahu k...


Tímto způsobem z oblečení odstraníte skvrny

Jak prát bílé prádlo, aby nežloutlo a vydrželo jako nové: Přidejte k prášku tuto levnou surovinu z kuchyně

9. 9. 2025 • Hana Smětáková

Bílé prádlo patří k nejnáročnějším textiliím na údržbu. Snadno na něm mohou ulpívat nejrůznější nečistoty. Po pár vypráních se...


Některé známé čisticí prostředky z trhu kvůli složení postupně mizí.

Evropská unie rozhodla: Tento oblíbený čisticí prostředek v září už nekoupíte v žádné drogerii

6. 9. 2025 • Lukáš Srnec

Čisticí prostředky patří k nejběžnějším produktům v domácnostech, a proto málokdo řeší, co přesně obsahují. Jenže právě jejich...


Určitý druh zeleniny může být zdraví škodlivý.

Češi toto jídlo milují. Nevědí, že při opakovaném ohřívání v něm vzniká nebezpečný jed

30. 8. 2025 • Petr Eybl

V potravinách, které lidé běžně konzumují, se mohou nacházet látky s širokou škálou různých účinků. Není tajemstvím, že některé...


Rajčata jsou u českých zahradníků velmi oblíbená.

Zářijový trik zahradníků: Stačí udělat tuto věc a rajčata vydrží sladká až do listopadu

29. 8. 2025 • Petr Eybl

Rajčata se naprosto bezpochyby řadí mezi nejoblíbenější plodiny na světě. Čeští zahradníci i konzumenti si je pak oblíbili obzvláště....


Některé druhy ovoce mohou obsahovat nebezpečnou látku.

Šokující zjištění: Ovoce, které si kupujeme běžně, obsahuje toxin ohrožující zdraví

29. 8. 2025 • Petr Eybl

Ovoce se řadí mezi nejdůležitější složky lidské stravy. Zpravidla obsahuje mnoho látek, které mají pozitivní vliv na zdraví.


Je lepší chléb ze supermarketu, nebo pekárny?

Je lepší chleba z pekárny, nebo supermarketu? Odborníci vysvětlují, který je zdravější a levnější. Je to jinak, než si myslíte

19. 8. 2025 • Hana Smětáková

Chleba se řadí mezi neodmyslitelnou součást jídelníčku prakticky každého z nás. Zatímco někteří nad jeho výběrem příliš...


Některé pokojovky mohou být nebezpečné

Odborníci varují: Tato pokojová rostlina může poškodit vaše zdraví. Polovina českých domácností ji má v ložnici

18. 8. 2025 • Monika Brešťanská

Pokojové rostliny vnášejí do každého interiéru trochu zeleně, života a pozitivity. Některé umí krásně pročistit nebo zvlhčit vzduch,...


Tato oblíbená pokojovka je velmi prospěšná

Tuto rostlinu najdeme skoro v každé české domácnosti. Lidé netuší, že může zachránit zdraví celé rodiny

16. 8. 2025 • Hana Smětáková

Spousta lidí tuto rostlinu pěstuje pouze pro její dekorativní účely. Má totiž zajímavé listy a v květináči se může opravdu vyjímat....


Použijte čaj pro marinování masa.

Šéfkuchaři doporučují: Přidejte k masu obyčejný čaj a bude se rozpadat před očima

18. 7. 2025 • Hana Smětáková

Přestože zní tato kombinace nezvykle, opravdu funguje. Obyčejný černý nebo zelený čaj už nemusíte používat pouze pro přípravu tohoto...


Hadi se rádi skrývají v dírách.

Varování: České zahrady zaplavují hadi. Pokud najdete tuto díru, raději rychle utečte pryč, uvnitř číhá had

8. 7. 2025 • Petr Eybl

Hadů se obyvatelé České republiky nemusí obávat tak moc, jako lidé žijící v celé řadě jiných zemí. Přesto může být setkání s...


Laboratorní využití enzymu luciferázy k vytváření umělého světla

Čeští vědci pracují na žárovce, která nespotřebovává elektřinu. Je inspirovaná světluškami

5. 1. 2023 • Markéta Bártová

Čeští vědci z brněnské Masarykovy univerzity pracují na unikátní žárovce. Ta by měla v budoucnu zajistit světlo i bez využití...


ředitel Bee-io Ofir Dvash s produktem firmy

Izraelský med vyráběný v laboratoři napodobuje biologii včel. Je levnější ale stejně chutný

20. 12. 2021 • Martin Bárta

Med z laboratoře nemusí být jen obarvený cukerný sirup. Jak ukazuje firma z Izraele, bude do budoucna možné vyrábět umělý med díky...


Mikroplasty na plážích

Mikroby se vyvíjejí, aby pojídaly plastový odpad, zjistila studie

14. 12. 2021 • Lenka Nováková

Vyřeší problém s plasty sama příroda? Vědci objevili desítky tisíc nových enzymů, které dokáží likvidovat plasty. Těch přitom...


Plastové PET lahve určené k recyklaci

Vědci našli nový superenzym, který požírá plasty

29. 9. 2020 • Tomáš Jelínek

Nový superenzym objevili vědci z univerzity v anglickém Portsmouthu. Ti použili už dříve v Japonsku objevený enzym PETase jež se postupným...