EnergoZrouti.cz

Zmatky kolem úsporného tarifu zaměstnávají dodavatele energií i úřady

  
Lenka Nováková
6. 10. 2022 ▪ 16:09

Úsporný tarif, který má domácnostem ulevit od vysokých cen energií je pro velké množství obyvatel nepřehledný. Dotazy i stížnosti tak stále více zaměstnávají dodavatele energií i úředníky ministerstev.

Operátor v call centru dodavatele energií
Operátor v call centru dodavatele energií
Foto: Gundula Vogel z Pixabay

Úsporný tarif, který je v posledním měsíci téměř dennodenně probíraným tématem většiny médií je pro velkou část domácností stále velmi nepřehledný. Neustálé změny, které médii před definitivním schválení tarifu probíhaly totiž vytvořily velký zmatek a zákazníci si tak nejsou jisti, zda slevu opravdu dostanou a také jakým způsobem.

Kvůli nejasnostem kolem záloh nebo vyúčtování energií už v minulých měsících obdrželi úředníci Energetického regulačního úřadu (ERÚ) mnohem větší počet stížností na dodavatele energií než tomu bylo kdy dříve.

Stále větší nápor ale zažívají i samotná zákaznická centra operátorů. V těch je v posledních dnech hlavním tématem právě úsporný tarif, který má domácnostem ulevit od vysokých cen energií. Jen na call centrum největšího tuzemského dodavatele energií ČEZ Prodej volá a píše v posledních dnech o desítky tisíc zákazníků více než je tomu obvykle.

Podle firmy tak už zákaznické centrum letos v září odbavilo přes 83 tisíc zákaznických požadavků, což je více jak vloni za celý rok. Mnohem více lidí nejen v souvislosti s úsporným tarifem navštěvuje i zákaznická centra.

„Dost často se lidé chtějí ujistit, že vše probíhá správně, zda mají pro získání příspěvku něco udělat. Úsporný tarif ale probíhá automaticky, není třeba o tuto pomoc žádat ani zálohy nějak měnit. Příspěvek od státu i odpuštění poplatku za podporované zdroje energie zákazníkům rovnou promítáme do plánu záloh, proto je v pořádku, když je inkaso z účtu jiné než obvykle, nebo že třeba nenajdou zálohu na energie v SIPu.“ uvádí Kateřina Čechurová, vedoucí oddělení call centra ČEZ Prodej.

Domácnosti si přitom mimo dotazů na své dodavatele mohou některé údaje zjistit i na webu Destnikprotidra­hote.cz, který spustila vláda Petra Fialy v reakci nejen na vysoké ceny energií. Domácnosti si také mohou snadno spočítat, jaké úspory v rámci takzvaného úsporného tarifu dosáhnou v kalkulačce Ministerstva průmyslu a obchodu.




Štítky: Elektřina Plyn Úsporný tarif Strop na energie Dodavatelé energií Energetika
Zdroj: RED