Z myčky vám smrdí nádobí? Vyřeší to levná věc, kterou máte doma v kuchyni
Téměř polovina českých domácností dnes vlastní myčku nádobí. Tento pomocník výrazně usnadňuje každodenní úklid po jídle, přesto jeho práce nebývá vždy bezchybná. V mnoha případech však problém nespočívá ve spotřebiči samotném, ale v tom, jak se o něj jeho majitelé starají.
Myčka nádobí je oblíbeným spotřebičem, který usnadňuje práci s umýváním nádobí nejedné domácnosti. Aby naopak nepřidělával práci nekvalitním mytím, je potřeba o něj správně pečovat. Zásadní je mimo jiné i výběr vhodného mycího programu.
Programy u jednotlivých myček nádobí se liší, základ ale zůstává stejný. Tím nejběžnějším a nejčastěji používaným programem, který si poradí s běžně zašpiněným nádobím, je takzvaný normální program. Ten obvykle trvá okolo dvou hodin. Chcete-li ušetřit spotřebu elektrické energie i vody, variantou je ekologický program. U něj se však nádobí myje okolo čtyř hodin. Rychlý program umyje nádobí do hodiny, někdy i během třiceti minut. Vhodný je ale spíše pro méně zašpiněné nádobí bez zaschlých usazenin.
Některé z modelů myček mají i další programy a také speciální režimy. Ty lze využít na dezinfekci, turbo sušení nebo například na odložení startu.
V dřívějších letech nemusel být výkon myčky příliš účinný. Mnoho lidí si tak zvyklo na předmývání nádobí, které je v dnešní době ale zcela zbytečné. Nejen že tím plýtváte vodou, ale také vlastním časem. Moderní myčky si bez problémů poradí i se zaschlým jídlem.
Špatně umyté nádobí je obvykle vinou uživatele
Občas se samozřejmě může stát, že kvůli špatnému uspořádání není nádobí kvalitně umyto. Pokud se to však děje pravidelně, je pravděpodobně problém v samotném procesu mytí. Často přitom na vině není spotřebič samotný, ale spíše jeho uživatel a špatné zacházení.
Máte-li problémy s kvalitním umytím nádobí, zkontrolujte nejdříve funkčnost myčky. Nepříjemný zápach, který se z ní line, může být způsoben zaneseným odtokovým filtrem. K jeho čištění by mělo docházet pravidelně. Hromadí se v něm totiž zbytky jídla i tuku, které se po čase rozkládají a způsobují nepříjemný zápach.
Myčku samozřejmě nemusíte zapínat hned, co do ní nádobí vložíte. Může se však stát, že špinavé nádobí, které v ní necháte dva či více dnů, začne nepříjemně zapáchat. Nejčastěji se tak děje, když je v místnosti větší teplo. To je v kombinaci s vlhkem ideální pro množení bakterií.
I myčku je potřeba pravidelně umývat
Aby bylo nádobí kvalitně umyté a nezapáchalo, je vhodné pravidelné mytí myčky. Správná péče prodlouží životnost myčky a zajistí její optimální hygienu a účinnost. Kromě vyčištění filtru jednou za měsíc také zkontrolujte a pročistěte ostřikovací ramena. Ramena je vhodné propláchnout pod tekoucí vodou nebo vyčistit párátkem.
Proti zápachu bojuje i bílý ocet
Častým a oblíbeným trikem hospodyněk je zapnutí čistícího cyklu spolu s octem. Jeden hrnek bílého octa umístíte do horního koše. Díky horkému programu se myčka pročistí a odstraní nepříjemné pachy a usazeniny. Vždy ji samozřejmě zapínejte bez nádobí. I když se to někomu může zdát jako zbytečnost, podle potřeby používejte sůl a leštidlo. To především chrání myčku před vodním kamenem. Zajistí ale i její dlouhodobě bezproblémové fungování.