Téměř polovina českých domácností dnes vlastní myčku nádobí. Tento pomocník výrazně usnadňuje každodenní úklid po jídle, přesto jeho práce nebývá vždy bezchybná. V mnoha případech však problém nespočívá ve spotřebiči samotném, ale v tom, jak se o něj jeho majitelé starají.
Myčka nádobí je oblíbeným spotřebičem, který usnadňuje práci s umýváním nádobí nejedné domácnosti. Aby naopak nepřidělával práci nekvalitním mytím, je potřeba o něj správně pečovat. Zásadní je mimo jiné i výběr vhodného mycího programu.
Programy u jednotlivých myček nádobí se liší, základ ale zůstává stejný. Tím nejběžnějším a nejčastěji používaným programem, který si poradí s běžně zašpiněným nádobím, je takzvaný normální program. Ten obvykle trvá okolo dvou hodin. Chcete-li ušetřit spotřebu elektrické energie i vody, variantou je ekologický program. U něj se však nádobí myje okolo čtyř hodin. Rychlý program umyje nádobí do hodiny, někdy i během třiceti minut. Vhodný je ale spíše pro méně zašpiněné nádobí bez zaschlých usazenin.
Některé z modelů myček mají i další programy a také speciální režimy. Ty lze využít na dezinfekci, turbo sušení nebo například na odložení startu.
V dřívějších letech nemusel být výkon myčky příliš účinný. Mnoho lidí si tak zvyklo na předmývání nádobí, které je v dnešní době ale zcela zbytečné. Nejen že tím plýtváte vodou, ale také vlastním časem. Moderní myčky si bez problémů poradí i se zaschlým jídlem.
Občas se samozřejmě může stát, že kvůli špatnému uspořádání není nádobí kvalitně umyto. Pokud se to však děje pravidelně, je pravděpodobně problém v samotném procesu mytí. Často přitom na vině není spotřebič samotný, ale spíše jeho uživatel a špatné zacházení.
Máte-li problémy s kvalitním umytím nádobí, zkontrolujte nejdříve funkčnost myčky. Nepříjemný zápach, který se z ní line, může být způsoben zaneseným odtokovým filtrem. K jeho čištění by mělo docházet pravidelně. Hromadí se v něm totiž zbytky jídla i tuku, které se po čase rozkládají a způsobují nepříjemný zápach.
Myčku samozřejmě nemusíte zapínat hned, co do ní nádobí vložíte. Může se však stát, že špinavé nádobí, které v ní necháte dva či více dnů, začne nepříjemně zapáchat. Nejčastěji se tak děje, když je v místnosti větší teplo. To je v kombinaci s vlhkem ideální pro množení bakterií.
Aby bylo nádobí kvalitně umyté a nezapáchalo, je vhodné pravidelné mytí myčky. Správná péče prodlouží životnost myčky a zajistí její optimální hygienu a účinnost. Kromě vyčištění filtru jednou za měsíc také zkontrolujte a pročistěte ostřikovací ramena. Ramena je vhodné propláchnout pod tekoucí vodou nebo vyčistit párátkem.
Častým a oblíbeným trikem hospodyněk je zapnutí čistícího cyklu spolu s octem. Jeden hrnek bílého octa umístíte do horního koše. Díky horkému programu se myčka pročistí a odstraní nepříjemné pachy a usazeniny. Vždy ji samozřejmě zapínejte bez nádobí. I když se to někomu může zdát jako zbytečnost, podle potřeby používejte také sůl a leštidlo. To chrání myčku před vodním kamenem a zajistí i její dlouhodobé bezproblémové fungování.