EnergoZrouti.cz

Vypněte v neděli náročné spotřebiče a elektřinu máte za polovinu, nabízí energetická firma

  
Lenka Nováková
29. 4. 2023 ▪ 16:54

V očekávání energetické špičky, která by mohla přinést další problém v energetické síti chystá britský dodavatel speciální akci. Všichni zákazníci, kteří v neděli ve stanovený čas vypnou energeticky náročné spotřebiče budou mít elektřinu za poloviční cenu.

Nepouštějte náročné spotřebiče a budete mít levnější elektřinu, nabízí britská firma
Nepouštějte náročné spotřebiče a budete mít levnější elektřinu, nabízí britská firma
Foto: Unsplash

Vypněte pračky, myčky a další energeticky náročné spotřebiče a my vám za elektřinu naúčtujeme jen polovinu. Tak nějak by se dala nazvat akce, kterou nabídla britská energetická společnost British Gas svým zákazníkům. Ti budou moci ušetřit, když v neděli využijí energeticky náročné spotřebiče mimo špičku.

Každý zákazník firmy, který v neděli 30. dubna mezi 11:00 a 16:00 nebude pouštět energeticky náročné spotřebiče a zároveň je členem programu PeakSave bude mít elektřinu od dodavatele o polovinu levnější. Firma tím chce pokračovat v dalším testování programu, který už ve Spojeném království v zimě testoval provozovatel přenosové soustavy ESO.

Cíl, kterého chce energetická firma dosáhnout je přitom jednoduchý, a to naučit zákazníky využívat energeticky náročné spotřebiče primárně mimo energetickou špičku. Právě v tuto dobu je totiž jinak velmi často nutné vyrábět velké množství energie z rychle dostupných zdrojů, jakými jsou například uhelné elektrárny. V případě velké poptávky po energii ve špičce je tak její cena výrazně vyšší a zároveň dochází k vytěžování energetické sítě, která má s enormní zátěží značné potíže.

British Gas slibuje, že všichni zákazníci, kteří se do akce zapojí, dostanou ušetřené finance na svůj účet do sedmi dnů a zlevní tak své vyúčtování. Firma nyní zákazníky, kteří budou moci akci využít oslovuje e-mailem, jelikož k programu je nutné se předem přihlásit.

Podobné programy v budoucnu nejspíše začnou využívat energetické společnosti i v dalších zemích nejen kvůli vyšší spotřebě, ale také kvůli jejímu efektivnímu řízení. Do energetických sítí se totiž ve stále větší míře budou zapojovat energeticky náročné elektromobily, ale i obnovitelné zdroje, jejichž výrobu lze velmi často jen těžko předvídat.

Není pochyb o tom, že význam programů, jako je PeakSave, bude růst ve světě energetiky, a to nejen kvůli efektivnímu řízení spotřeby, ale také z důvodu podpory udržitelných zdrojů energie. Tyto programy mohou vést k udržitelnějšímu využití energie, snížené závislosti na neekologických zdrojích a minimalizaci zátěže na energetické sítě.




Štítky: Elektřina Energetika Velká Británie Úspory Energetická špička