EnergoZrouti.cz

Vědci prozkoumali nové možnosti ukládání elektrické energie do stavebních cihel

  
Martin Bárta
12. 8. 2020 ▪ 12:01

Vědci hledají stále nové způsoby kam v budoucnu uložit elektrickou energii. Teď přišli s opravdu neotřelým nápadem a uložili energii do běžné stavební cihly.

Cihla, která ukládá elektrickou energii
Cihla, která ukládá elektrickou energii
Foto: Washington university in St. Louis

Američtí vědci otestovali novou možnost ukládání elektrické energie, která ovšem může znít dost kuriózně. Na uložení energie totiž odborníci z Washingtonské univerzity v St. Louis použili tisíce let známý materiál a to běžnou stavební cihlu zakoupenou v obchodě.

Díky polymeru PEDOT složeného z nanovláken se jim tak podařilo do cihly uložit elektrickou energii s kterou následně napájeli LED žárovku (viz úvodní fotografie). PEDOT je tak vlastně elektricky vodivý plast, který pronikl do porézního vnitřku cihly a vytvořil na ni speciální povlak umožňující právě uložení energie.

Vědci zmínili, že využití takového zdroje energie by mohlo být vhodné především pro napájení nouzového osvětlení budov. Technologie s využitím 50 cihel by tak mohla napájet nouzové osvětlení až pět hodin.

Ukládání elektrické energie do cihel je v tomto případě samozřejmě pouze konceptem, který na větší uplatnění bude dále čekat a je možné, že se jej nikdy nedočká. Testování nových a neotřelých způsobů ukládání energie je ale budoucností pro lidstvo, které je na elektrické energii v současnosti již závislé.




Zdroj: Nature.com