Tohle ovoce roste skoro všude, ale málokdo ví, že umí snížit cholesterol lépe než doplňky z lékárny

     
Petr Eybl
17. 9. 2025 ▪ 01:23

Zřejmě každý Čech zaslechl pojmy jako "hodný" a "zlý" cholesterol. Není žádným tajemstvím, že za zlý je označován tzv. LDL cholesterol.

Vysoký cholesterol je v dnešní době častým zdravotním problémem.
Vysoký cholesterol je v dnešní době častým zdravotním problémem.
Foto: Shutterstock.

LDL cholesterol se usazuje na stěnách cév, čímž se v dlouhodobém horizontu neustále zvyšuje riziko rozvoje celé řady kardiovaskulárních onemocnění. Odhaduje se, že dlouhodobě zvýšená hladina „zlého“ LDL cholesterolu má v České republice každým rokem na svědomí více než 40 000 lidských životů. Celkově pak stojí přibližně za 30 % všech úmrtí.

Není proto divu, že odborníci lidem radí, aby do každodenní rutiny zařadili preventivní opatření, jejichž účelem je snížit hladinu LDL cholesterolu. To je možné učinit hned několika způsoby, za jeden z nejvýznamnějších je každopádně považována strava. Výrazně pomoci může například konzumace určitých druhů ovoce. 

Podceňované ovoce, které v Česku roste takřka na každém kroku

Jedním z druhů ovoce, které jsou v tomto ohledu nejčastěji skloňovány, je bezesporu jablko. Jablka se tváří poměrně skromně a na území mnoha států včetně České republiky je možné na ně narazit prakticky v každém obchodě. To však ani zdaleka neznamená, že byste je měli podceňovat. 

Kromě toho, že v jablku najdete celou řadu vitaminů, se může pyšnit i vysokým obsahem takzvaného pektinu – jednoho z druhů rozpustné vlákniny, který může výrazně přispět ke snížení hladiny LDL cholesterolu

Jablka v Česku rostou takřka všude. , Shutterstock....

Na jakém principu pektin přispívá ke snížení hladiny LDL cholesterolu?

Pektin se v zažívacím traktu chová tak trochu jako houba. Jinými slovy dokáže nasát vodu, společně s níž vytváří gel. Následně na sebe váže žlučové kyseliny, toxiny a v neposlední řadě právě LDL cholesterol

Tělo poté všechny tyto látky vyloučí stolicí namísto toho, aby je vstřebalo do krevního řečiště. Játra navíc vzápětí musí vyrobit další žlučové kyseliny, k čemuž potřebují cholesterol z krve. Tento cyklus vede v dlouhodobém horizontu k postupnému snižování hladiny „zlého“ cholesterolu.

Jedno či dvě jablka tedy sice vaši hladinu LDL cholesterolu nezachrání, avšak pravidelná konzumace již má na tuto hladinu prokazatelně pozitivní vliv.

Vysokým obsahem pektinu se mohou pyšnit i tyto druhy ovoce

Jablka nejsou jediným druhem ovoce, které nabízí vysoký podíl pektinu. Tuto rozpustnou vlákninu je možné ve významném množství najít rovněž v červeném rybízu, švestkách nebo celé řadě citrusových plodů (např. pomelu, grapefruitu nebo pomeranči), v nichž je pektin součástí bílé kůry.

Citelně menší, avšak nezanedbatelný podíl pektinu se pak nachází i v broskvích, meruňkách, jahodách, třešních nebo hruškách.

Rovněž tyto druhy ovoce tedy mohou do jisté míry přispět ke snížení hladiny zlého cholesterolu v krvi. 

I švestky obsahují vysoké množství pektinu. , Shutterstock....

Vědecký pohled a porovnání se suplementy z lékárny 

Výše zmíněná tvrzení mají vědecký základ. Například metaanalýza randomizovaných kontrolních studií potvrdila, že konzumace švestek po dobu více než 8 týdnů vede u osob s metabolickým či jiným zdravotním problémem, který má vliv na hladinu zlého cholesterolu, ke snížení tohoto cholesterolu o přibližně 11 až 12 mg/dl

Pozitivní vliv na hladinu LDL cholesterolu mají i sušené plody, což potvrzuje studie, kterou provedli polští vědci.

Co se týče porovnání mezi pravidelným jezením ovoce s vysokým obsahem pektinu a konzumací doplňků stravy z lékárny, které slibují snížení hladiny LDL cholesterolu, ovoce má navrch hned v několika ohledech. 

V první řadě je o poznání levnější, ale to není ani zdaleka to nejdůležitější. Zřejmě nejvýznamnější pozitivní stránka ovoce spočívá v tom, že kromě pektinu obsahuje i celou řadu dalších prospěšných živin, které v doplňcích stravy zpravidla nenajdete. Další výhodou je nižší riziko předávkování a takřka žádné negativní vedlejší účinky. 

S léky na předpis se nicméně konzumace ovoce s vysokým obsahem pektinu nedá srovnávat. Pokud vám doktor předepsal léky na snížení hladiny cholesterolu, v žádném případě je samovolně nenahrazujte jakýmkoliv ovocem. 



Sdílejte článek  
       


Štítky: Cholesterol Srdce Cévy
Zdroj: pubmed.ncbi.nlm.nih.gov, google.scholar.com




Nejnovější z kategorie


































Nejnovější