EnergoZrouti.cz

V ČR klesla v prvním pololetí spotřeba elektrické energie

  
Martin Bárta
19. 8. 2020 ▪ 17:51

Za první pololetí letošního roku klesla v tuzemsku spotřeba elektrické energie i v souvislosti s pandemií koronaviru COVID-19.

Stožár vysokého napětí
Stožár vysokého napětí
Foto: Fotobanka Pixabay & Pexels

Tuzemský Energetický regulační úřad (ERÚ) zveřejnil zprávu o provozu elektrické soustavy za první a druhé čtvrtletí letošního roku. Podle statistik došlo k poklesu spotřeby elektrické energie v tuzemské rozvodné síti a to hlavně ve druhém čtvrtletí. Za značnou míru poklesu může i pandemie koronaviru označovaného jako COVID-19.

Podle ERÚ klesla spotřeba elektrické energie v 1. čtvrtletí letošního roku ve srovnání s minulým rokem o 1 % a její výroba pak o 6,8 %. Ve druhém čtvrtletí už propad spotřeby zaznamenal 9,6 % a výroba se snížila o 12 % oproti stejnému období minulého roku.

České elektrárny tak v letošním prvním pololetí vyrobily 40 TWh elektřiny ale spotřebováno bylo pouze 37,9 TWh.

Pandemie zavřela obchody a továrny, ty se podílejí na spotřebě nejvíce

Právě koronavir ovlivnil spotřebu elektrické energie nejvíce, ta je totiž z velké části spotřebována právě výrobou, průmyslem, obchodními domy a dalšími velkými subjekty které ovšem měli ve velkém zavřeno či probíhala odstávka výroby. Naopak díky lidem „zavřeným“ ve svých domovech rostl odběr u domácností téměř o procento v prvním čtvrtletí a pět procent ve čtvrtletí druhém.


Červnová data ovšem uvádí, že se ekonomika postupně vrací do normálu a spotřeba zaznamenala oproti datům z roku 2019 již jen pětiprocentní pokles.


Česká republika také za první dvě čtvrtletí „vyvezla“ v součtu 4,1 TWh elektrické energie do zahraničí a je tak čistým vývozcem elektřiny.




Zdroj: Energetický regulační úřad