EnergoZrouti.cz

Evropská unie se shodla na zákazu ruské ropy, půjde ale jen o část

  
Martin Bárta
31. 5. 2022 ▪ 09:07

Evropská rada se dohodla na částečném embargu ruské ropy a ropných produktů. Embargo dlouhodobě bojkotuje Maďarsko, které ale nyní nejspíš ustoupí. Zákaz by tak měl po schválení radou platit na všechnu ropu dováženou tankery.

Ropný tanker
Ropný tanker
Foto: Gerhard Traschütz z Pixabay

Aktualizováno - 31. 5. 2022, 15:29

Lídři Evropské unie se na pondělním jednání shodli na zavedení embarga na ruskou ropu. Ačkoliv sankce budou pokrývat ropu i ropné produkty, embargo bude prozatím platné pouze na ropu dodávanou prostřednictvím tankerů. Ropa, která tak do České republiky i dalších zemí EU proudí přes ropovody bude téct dál.

Sankce, jejichž odpůrcem je dlouhodobě Maďarsko pod vedením premiéra Viktora Orbána, tak budou platné zhruba na dvě třetiny dovozu ropy z Ruska. Na ropu dodávanou ropovody by ale podle vyjádření unie mohlo dojít v dalším balíčku sankcí, unie tak chce o embargu na dodávky ropy z Ruska i prostřednictvím ropovodů dále jednat. Jisté ovšem už nyní je, že Maďarsko stejně jako Slovensko nebo Česko by z embarga mělo mít až do roku 2024 výjimku.

„Česko má velkou výhodu, že odebírá ropu i z jiných zdrojů než z Ruska a že se dá objem této ropy rychle navýšit. Vláda premiéra Petra Fialy by se nyní měla zasadit o to, aby ruská ropa přestala proudit do ČR mnohem dříve než v polovině roku 2024. Vedle odběru ropy odjinud by se vláda měla snažit snížit spotřebu pohonných hmot, například podporou veřejné dopravy, přepravy nákladů po železnici či omezováním dojíždění do práce díky home office.“ řekl Lukáš Hrábek z Greenpeace ČR

Detaily celého embarga bude nyní Rada Evropské unie ještě ladit. Následně by mělo dojít k jejich schvalování, které musí být jednomyslné.




Štítky: Ropa Rusko Evropská unie EU Rada EU Maďarsko Ropovod
Zdroj: EU