Elektrická auta jako zdroj energie domácnosti? Audi zkouší obousměrnou technologii nabíjení

  
Martin Bárta
26. 7. 2020 ▪ 09:32

Výrobce automobilů Audi, patřící do koncernu Volkswagen společně se specialistou na elektrické instalace Hager pracují na projektu začlenění elektromobilů do energetické sítě a jeho využití jako „energetického“ zásobníku pro dům.

Audi e-tron
Audi e-tron
Foto: Audi

Výrobce automobilů Audi patřící do skupiny Volkswagen a výrobce elektrických instalací Hager pracují na projektu obousměrného nabíjení za použití elektromobilů Audi e-tron. Výsledkem jejich snažení by mohlo být zvýšení stability energetické sítě, snížení nákladů na energii a snížení emisí skleníkových plynů.

Nový projekt počítá s využití elektrického automobilu jako baterie v domácnosti například pro uskladnění přebytečné energie z fotovoltaických panelů. Elektromobil by se tak mohl zároveň ze solárních panelů nabíjet ale zároveň být v případě jeho nevyužívání použit jako úložiště vyrobené energie v domě.

Audi se tímto a dalšími výzkumnými projekty snaží plnit cíle Pařížské dohody o změně klimatu ke které se zavázalo. Do roku 2050 by se tak výroba a provoz vozidel této značky měla stát uhlíkově neutrální. Značka tak mimo podobných konceptů chystá i zahájení prodeje až dvaceti nových plně elektrických modelů do roku 2025. Díky jejich masovému rozšíření by je tak ráda i dále využila což ukazuje tímto projektem.

Elektromobily by mohli pomoci k vyšší stabilitě energetické sítě

Výrobce automobilů si uvědomuje narůstající podíl obnovitelných zdrojů energie ve své domovské zemi ale i mimo ni, které ale nejsou vždy konstantní. Ve dnech kdy je silný sluneční svit nebo těch kdy fouká silný vítr je sice vyráběno velké množství obnovitelné energie ale problém je v jejím uložení na dny kdy tomu tak není. Projekt Audi na využití elektromobilů jako domácích baterií pro pokrytí výkyvů v energetické síti by tak mohl při spolupráci s dalšími automobilkami a energetickým regulátorem tento problém částečně zmírnit.


Podle propočtů automobilky by v případě nepříznivých slunečních či povětrnostních podmínek mohl elektromobil Audi e-tron pokrýt spotřebu domácnosti až na jeden týden což je pro narovnání výkyvů sítě rozhodně dostatečné.

Nový koncept Audi by ale v případě převedení do reálného života potřeboval zřejmě velké investice do infrastruktury a její digitalizace což ovšem s příchodem elektromobilů bude tak či tak nutné.




Zdroj: Audi