EnergoZrouti.cz

Chorvatský Hvar představil strategii pro energetickou soběstačnost do roku 2035

  
Martin Bárta
14. 8. 2020 ▪ 22:53

Oblíbená turistická destinace nejen tuzemských turistů - chorvatský ostrov Hvar představil svou strategii pro budoucí energetickou soběstačnost.

Chorvatský ostrov Hvar
Chorvatský ostrov Hvar
Foto: Fotobanka Pixabay & Pexels

Oblíbená turistická destinace nejen pro Čechy – chorvatský ostrov Hvar představil svou strategii budoucího rozvoje v energetice. Do roku 2035 by se podle plánů místní samosprávy měl stát energeticky soběstačným.

Pro splnění svých cílů si tak zastupitelé Hvaru vytyčili několik cílů mezi které patří výstavba solárních elektráren nejen soukromých budovách ale i těch veřejných včetně škol či úřadů. Dalším pilířem energetické koncepce by mělo být řešení vytápění a chlazení či silniční a námořní doprava.


Na zelenou budoucnost přispěje i státní fond

Podle společnosti Vivo Somnia, která strategii zpracovávala má ostrov díky své poloze a dlouhodobému slunečnímu svitu velký potenciál ve výrobě elektrické energie prostřednictvím fotovoltaických systémů. I přesto ale na ostrově tímto způsobem vzniká jen malé množství energie a pouze 6% populace tedy asi 11 000 lidí má na střechách svých domů solární panely a energii vyrábí.


Stejně jako Hvar řeší svou budoucnost energetického zásobování i další chorvatské ostrovy jako Brač, Korčula či Cres-Lošinj. Nová koncepce energetiky by navíc mohla pomoci s transformací a obnovou ekonomiky po pandemii COVID-19 a pomoci v získání nových pracovních míst. Chorvatský fond OZE má na obnovu po pandemii připraveno 750 milionů EUR z čehož 30% musí být vynaloženo právě na opatření v oblasti snižování emisí skleníkových plynů.




Zdroj: Otoci.eu