EnergoZrouti.cz

ČEZ se chystá na instalaci 600 tisíc chytrých elektroměrů

  
Martin Bárta
26. 6. 2020 ▪ 08:34

Společnost ČEZ distribuce plánuje pro lepší stabilitu a ovládání rozvodné sítě instalovat do roku 2026 až 600 tisíc chytrých elektroměrů. S pilotním projektem společnost začala již v roce 2012 kdy osadila do tuzemských firem a domácností 30 tisíc inteligentních elektroměrů.

Chytré elektroměry jsou do budoucna velmi důležité už kvůli zapojování nových zdrojů obnovitelné energie do sítě jejichž výkon je často nepředvídatelný. Z hlediska zákazníka ale chytré elektroměry nabídnou detailní informace o spotřebě elektrické energie, které v současnosti zákazník získává až při odečtu jednou ročně – tyto data by tak měla být dostupná v řádu několika hodin maximálně dnů což spotřebiteli přinese mnohem větší přehled o spotřebě lepší řízení energie v domě i firmě.

U chytrých elektroměrů se předpokládá také použití breakeru / limiteru což je technologie díky které může distributor na dálku omezit dodávky na nezbytné minimum nebo domácnost či firmu úplně od energie odpojit. Tyto stavy samozřejmě distributor použije pouze na předcházení stavu nouze v energetické síti nebo na řešení důsledků těchto stavů. Další výhodou může být snadnější odpojení a připojení elektroměru pro nového zákazníka či odpojení neplatiče.




Zdroj: ČEZ