EnergoZrouti.cz

ČEZ letos spustí v Ostravě největší baterii v Česku. V současnosti nejvíc energie ukládá „do vody“

  
Martin Bárta
9. 3. 2023 ▪ 11:37

V Česku by se měla v druhé polovině roku připojit do energetické sítě nová baterie, která zajistí její stabilizaci. Největší baterii ale stále překonává energie uložená ve vodě - v přečerpávací vodní elektrárně Dlouhé stráně.

Velké bateriové úložiště
Velké bateriové úložiště
Foto: ČEZ

Ještě v druhé polovině letošní roku by měla v areálu ostravského Energocentra Vítkovice začít fungovat největší baterie v Česku. Těch už v současnosti v tuzemsku funguje několik, nová baterie, kterou bude mít ve správě dceřiná společnost energetického gigantu ČEZ – ČEZ ESCO by ale měla být v současnosti největší a uložit až 9,45 MWh elektrické energie. Hlavním úkolem baterie bude příprava na transformaci energetiky a stabilizace energetické sítě.

S tím, jak dochází k rozvoji obnovitelných zdrojů energie primárně pod taktovkou fotovoltaických elektráren, dochází i k mnohem větším nárokům na energetickou síť. Ta totiž musí energii dodávat stabilně i v době, kdy slunce nesvítí a fotovoltaické elektrárny do sítě dodávají jen malé množství energie.

Právě k tomuto účelu je tak nutné stavět obrovská bateriová centra jako bude to nové v Ostravě. Baterie o velikosti rodinného domu tak dokáže pokrýt krátkodobé kolísání v energetické síti a tím ji stabilizovat. Největší tuzemská energetická společnost ČEZ se tak nehodlá u současné baterie zastavit ale do roku 2030 chce postavit podobná centra, která v součtu nabídnou akumulační kapacitu o výkonu 300 MW.

„Dekarbonizace české energetiky je šancí pro ekologické zdroje kombinované s chytrými řešeními. A právě takové spojení vidíme ve Vítkovicích, kde jsme už dříve zmodernizovali provoz energetického zdroje a letos přidáme největší českou baterii. Bateriový systém tu dokáže kromě poskytování podpůrných služeb například pokrýt denní spotřebu 1300 domácností. Pro firmy, které chtějí mít podobnou pojistku v záloze, nabízí ČEZ ESCO taková řešení na klíč,“ říká Kamil Čermák, generální ředitel ČEZ ESCO.

Ačkoliv menších bateriových uložišť, která používají firmy nebo i větší typu toho, které staví v současnosti ČEZ ESCO přibývá, největší množství energie je stále ukládáno „ve vodě“. Pro stabilizaci energetické sítě a vykrývání špiček je totiž používána energie také z „největší tuzemské baterie“ – přečerpávací vodní elektrárny Dlouhé stráně. Ta má maximální úložnou kapacitu až 3700 MW a v současnosti je velmi důležitým prvkem v energetické soustavě ČR.




Štítky: Obnovitelné zdroje ČEZ Baterie Energetická síť Elektřina Energetika ČEZ ESCO Ostrava Dlouhé stráně Přečerpávací vodní elektrárna