EnergoZrouti.cz

Apple chce být do roku 2030 uhlíkově neutrální

  
Martin Bárta
22. 7. 2020 ▪ 21:17

Svou „uhlíkovou neutralitu“ oznamuje v poslední době více a více firem. Nyní se k nim přidal i světový gigant s elektronikou: Apple, který chce uhlíkové neutrality dosáhnout do roku 2030 a to včetně svého dodavatelského řetězce.

Apple Macbook
Apple Macbook
Foto: Fotobanka Pixabay & Pexels

Termíny, do kdy budou uhlíkově neutrální v poslední době oznamuje stále více velkých firem. Naposledy třeba tuzemská Škoda Auto, která chce mít uhlíkově neutrální celý závod ve Vrchlabí. Nyní tak k oznámení informací o uhlíkové neutralitě přistoupil i Apple, světový gigant vyrábějící elektroniku.

Apple by se chtěl do roku 2030 stát kompletně uhlíkově neutrální v celém svém řetězci i životním cyklu produktů. Již nyní v některých ohledech tuto neutrálnost plní ale do zmíněného roku by ji měl vyřešit úplně.

Společnost také slíbila ještě ekologičtější výrobu lepší recyklací svých produktů po skončení jejich životního cyklu a větší použití nízkouhlíkových materiálů ve svých produktech. Výrobky chce také navrhovat ještě více energeticky účinné, tak aby byl jejich dopad na životní prostředí co nejmenší.

Svých záměrů plánuje Apple dosáhnout také investicemi do obnovitelných zdrojů. Jak informoval, investuje on a jeho partneři v Číně téměř 300 milionů dolarů do projektů na výstavbu elektráren na obnovitelné zdroje energie s produkcí až 1 GW.

Aktualizováno 23. 7. 2020
Plán na redukci emisí představila v úterý i další technologická společnost Microsoft. Microsoft oznámil i první investici ze svého Klimatického inovačního fondu, který má k dispozici finance ve výši jedné miliardy dolarů.




Zdroj: Apple.com