Zapomeňte na kávu: Tento drink vám dodá více energie, zpevní břicho a omladí pleť o 2 roky
Někdy máme pocit, že bez šálku kávy jednoduše nemůžeme začít den. Povzbuzení na chvíli přijde, ale často se brzy dostaví únava nebo neklid. Přitom v českých zahradách roste poklad, který má sílu dodat tělu dlouhodobou energii, posílit obranyschopnost a navíc prospět i kráse.
Nejde o žádný exotický zázrak z druhého konce světa. Tato rostlina je v Evropě běžně rozšířená, daří se jí v zahradách, někdy dokonce zplaňuje v přírodě. I přes obrovský přínos pro naše zdraví však její plody lidé až tak často nevyužívají. Přitom z nich lze připravit nápoje plné vitamínů, které často povzbudí lépe než káva.
Superpotravina z českých zahrad
Rakytník řešetlákový je keř s drobnými, zářivě oranžovými plody. Ty obsahují několikanásobně více vitamínu C než citrusy a díky tomu umí rakytník nastartovat imunitu i během náročného zimního období. Chuť čerstvých bobulí není nijak lákavá. Rakytník je totiž velmi kyselý až natrpklý a hodí se tak spíše k dalšímu zpracování. Po uvaření totiž bobule mírně zesládnou. Oranžové bobule neobsahují pouze vitamín C. Rakytník je superpotravina, která je plná antioxidantů, vitamínů skupiny B, vitamínu E nebo celé řady minerálů.
Díky tomu působí blahodárně třeba i na pokožku. Z plodů rakytníku se dokonce lisuje olej, který se dále využívá v kosmetickém průmyslu. Pokožka je po něm pružnější, hydratovanější a působí svěže.
Pokud máte zahradu, můžete si rakytník vypěstovat i sami. Keř je docela nenáročný a v našem podnebí se mu velmi dobře daří. Zvládne slunce i mráz a stačí mu jakákoliv alespoň trochu kvalitní půda. Potřebuje ale docela dost prostoru. Vzrostlé keře mohou být vysoké i čtyři metry a další dva metry až tři pak mívají do šířky. Po vysazení si na plody obvykle počkáte dva až tři roky a je důležité mít rostliny dvě, jednu samčí a druhou samičí.
Nápoje plné vitamínů
Jak již bylo zmíněno, bobule rakytníku je dobré nějakým způsobem zpracovat. Nejčastěji se z nich připravují sirupy a limonády, které jsou plné vitamínů a antioxidantů, mají skvělou chuť a povzbuzující účinek. K přípravě sirupu stačí omyté bobule povařit s trochou medu, pár kolečky pomeranče a dát do uzavíratelných lahví. Med se dá také vyměnit za klasický cukr, který společně s kyselinou citronovou vytvoří hustou konzistenci.
Hotový sirup se pak využívá hlavně k přípravě svěžích limonád. Podobný drink nabitý vitamíny umí povzbudit jako káva, ale bez nežádoucích účinků. Energie se totiž uvolňuje pomalu a přirozeně, a stejně tak i postupně odeznívá. Kromě toho se dá sirupem i dochutit čaj, osladit bílý jogurt nebo polít moučník či palačinky.
Pokud by vám při vaření sirupu ještě zbyly plody, vyzkoušejte i rakytníkovou marmeládu. Připravíte ji podobně jako sirup, avšak místo klasického cukru se do rozvaru přidává cukr želírovací. A když místo něj použijete rovnou želatinu nebo agar, máte skvělý základ pro zdravé želé bonbony.
Bobulové ovoce jako součást jídelníčku
Zařadit rakytník do jídelníčku je jednoduché. Stačí malý panák šťávy ráno na lačno a tělo získá dávku energie a „céčka“ na celý den. Díky obsahu vlákniny podporuje také správné trávení, což se odráží i na tělesné hmotnosti. Pokud hledáte přírodní cestu, jak podpořit metabolismus a zbavit se pocitu únavy, je rakytník ideálním spojencem.
Zdravý jídelníček je ale vždy o rozmanitosti. Kromě rakytníku se vyplatí sáhnout i po dalších bobulích, které se dají u nás na zahrádkách pěstovat. Například takové borůvky jsou skvělým zdrojem antioxidantů, arónie má pověst silného bojovníka proti volným radikálům a méně známý muchovník překvapí jemně sladkou chutí i vysokým obsahem vitamínů. Všechny tyto plody přidáte třeba do jogurtu, ovesné kaše nebo smoothie a vytvoříte tak výživnou snídani či svačinu.
Rakytník se v tradiční medicíně využívá už po staletí. V asijském lidovém léčitelství byl považován za elixír dlouhověkosti. I dnes se však vyplatí jej do jídelníčku zařadit a vychutnat si tak všechny jeho benefity v podobě nápoje, marmelády nebo třeba sladkých gumových medvídků.