Zapomeňte na kávu: Tento drink vám dodá více energie, zpevní břicho a omladí pleť o 2 roky

     
Monika Brešťanská
23. 8. 2025 ▪ 16:43

Někdy máme pocit, že bez šálku kávy jednoduše nemůžeme začít den. Povzbuzení na chvíli přijde, ale často se brzy dostaví únava nebo neklid. Přitom v českých zahradách roste poklad, který má sílu dodat tělu dlouhodobou energii, posílit obranyschopnost a navíc prospět i kráse. 

Tento drink má na tělo blahodárné účinky.
Tento drink má na tělo blahodárné účinky.
Foto: Shutterstock

Nejde o žádný exotický zázrak z druhého konce světa. Tato rostlina je v Evropě běžně rozšířená, daří se jí v zahradách, někdy dokonce zplaňuje v přírodě. I přes obrovský přínos pro naše zdraví však její plody lidé až tak často nevyužívají. Přitom z nich lze připravit nápoje plné vitamínů, které často povzbudí lépe než káva.

Superpotravina z českých zahrad

Rakytník řešetlákový je keř s drobnými, zářivě oranžovými plody. Ty obsahují několikanásobně více vitamínu C než citrusy a díky tomu umí rakytník nastartovat imunitu i během náročného zimního období. Chuť čerstvých bobulí není nijak lákavá. Rakytník je totiž velmi kyselý až natrpklý a hodí se tak spíše k dalšímu zpracování. Po uvaření totiž bobule mírně zesládnou. Oranžové bobule neobsahují pouze vitamín C. Rakytník je superpotravina, která je plná antioxidantů, vitamínů skupiny B, vitamínu E nebo celé řady minerálů.

Díky tomu působí blahodárně třeba i na pokožku. Z plodů rakytníku se dokonce lisuje olej, který se dále využívá v kosmetickém průmyslu. Pokožka je po něm pružnější, hydratovanější a působí svěže. 

Pokud máte zahradu, můžete si rakytník vypěstovat i sami. Keř je docela nenáročný a v našem podnebí se mu velmi dobře daří. Zvládne slunce i mráz a stačí mu jakákoliv alespoň trochu kvalitní půda. Potřebuje ale docela dost prostoru. Vzrostlé keře mohou být vysoké i čtyři metry a další dva metry až tři pak mívají do šířky. Po vysazení si na plody obvykle počkáte dva až tři roky a je důležité mít rostliny dvě, jednu samčí a druhou samičí.

Sirup z rakytníku je zdravý a má široké využití , ...

Nápoje plné vitamínů

Jak již bylo zmíněno, bobule rakytníku je dobré nějakým způsobem zpracovat. Nejčastěji se z nich připravují sirupy a limonády, které jsou plné vitamínů a antioxidantů, mají skvělou chuť a povzbuzující účinek. K přípravě sirupu stačí omyté bobule povařit s trochou medu, pár kolečky pomeranče a dát do uzavíratelných lahví. Med se dá také vyměnit za klasický cukr, který společně s kyselinou citronovou vytvoří hustou konzistenci. 

Hotový sirup se pak využívá hlavně k přípravě svěžích limonád. Podobný drink nabitý vitamíny umí povzbudit jako káva, ale bez nežádoucích účinků. Energie se totiž uvolňuje pomalu a přirozeně, a stejně tak i postupně odeznívá. Kromě toho se dá sirupem i dochutit čaj, osladit bílý jogurt nebo polít moučník či palačinky. 

Pokud by vám při vaření sirupu ještě zbyly plody, vyzkoušejte i rakytníkovou marmeládu. Připravíte ji podobně jako sirup, avšak místo klasického cukru se do rozvaru přidává cukr želírovací. A když místo něj použijete rovnou želatinu nebo agar, máte skvělý základ pro zdravé želé bonbony.

Rakytník si vypěstujete i na zahradě , ...

Bobulové ovoce jako součást jídelníčku

Zařadit rakytník do jídelníčku je jednoduché. Stačí malý panák šťávy ráno na lačno a tělo získá dávku energie a „céčka“ na celý den. Díky obsahu vlákniny podporuje také správné trávení, což se odráží i na tělesné hmotnosti. Pokud hledáte přírodní cestu, jak podpořit metabolismus a zbavit se pocitu únavy, je rakytník ideálním spojencem.

Zdravý jídelníček je ale vždy o rozmanitosti. Kromě rakytníku se vyplatí sáhnout i po dalších bobulích, které se dají u nás na zahrádkách pěstovat. Například takové borůvky jsou skvělým zdrojem antioxidantů, arónie má pověst silného bojovníka proti volným radikálům a méně známý muchovník překvapí jemně sladkou chutí i vysokým obsahem vitamínů. Všechny tyto plody přidáte třeba do jogurtu, ovesné kaše nebo smoothie a vytvoříte tak výživnou snídani či svačinu.

Rakytník se v tradiční medicíně využívá už po staletí. V asijském lidovém léčitelství byl považován za elixír dlouhověkosti. I dnes se však vyplatí jej do jídelníčku zařadit a vychutnat si tak všechny jeho benefity v podobě nápoje, marmelády nebo třeba sladkých gumových medvídků.



Sdílejte článek  
       


Štítky: Zdraví Lidové léčitelství Hobby
Zdroj: Jakvkuchyni.cz, Bylinkyprovsechny.cz, Ceskazahradka.cz




Nejnovější z kategorie


































Nejnovější