Vědci zveřejnili nové informace o olivovém oleji: Toto jsou fakta, která vám žádný prodejce neřekne
Olivový olej bývá mnohdy označován jako tekuté zlato Středomoří. Pravdou ale zůstává, že při jeho výběru se vyplatí být ostražití. Ne každý olej, který na pultech supermarketů najdete, je skutečně kvalitní.
Olivový olej se postupem času stal pevnou součástí moderní gastronomie a zdravého životního stylu. Lidé jej používají nejen do salátů, ale i do nejrůznějších marinád, na smažení nebo dokonce pečení. Jeho spotřeba tak postupem času roste i v zemích, kde dříve běžnou součástí jídelníčku rozhodně nebyl.
Není olivový olej jako olivový olej
Cílem prodejců je samozřejmě prodat co největší množství lahví olivového oleje a tím pádem utržit co nejvyšší příjem. Ne každý olivový olej, který si ale v dobré víře koupíte, je skutečně kvalitní.
Extra panenský olivový olej se vyrábí z čerstvých oliv. Nepoužívají se do něj žádné chemické látky, přísady ani konzervanty. Pokud má být nějaký olej označen jako extra panenský nejvyšší kvality z určité země, musí být podroben přísným laboratorním analýzám a senzorickým testům.
Někdy se však stane, že je olej extrahovaný v jedné zemi a následně se dostane do jiné země. Zde může být smíchán s jinými oleji, znovu naplněn do lahví a odeslán do supermarketů. V nelegálním případě dokonce může dojít k jeho smíchání s levným sójovým nebo jiným olejem. Neznalý zákazník pak mnohdy nemá šanci poznat, že si kupuje nekvalitní produkt. Tato surovina se zkrátka a jednoduše stala cílem podvodů.
Jak v obchodě poznat kvalitní olivový olej
Ať už si olivový olej kupujete u nás nebo na dovolené v zahraničí, je na místě být při jeho výběru opatrní.
Obecně lze doporučit kupovat pouze oleje s označením extra panenský. Ačkoliv se nejedná o automatickou záruku kvality, zvyšujete pravděpodobnost, že koupíte dobrý olej. Vyhýbejte se označením „panenský“, „čistý“ nebo jen „olivový olej“.
Čím víc specifik etiketa oleje obsahuje, tím lépe. Pravděpodobnost, že je olej pravý, podpoří uvedení jména producenta, farmy nebo třeba odrůdy použitých oliv.
Ne každý olej obsahuje stejné množství prospěšných látek
Obsah polyfenolů a antioxidantů v olivovém oleji se liší podle odrůdy, podnebí a doby sklizně. Testy přitom ukazují, že některé levnější oleje obsahují jen minimum těchto látek. Jejich přínos pro zdraví je pak přirozeně mnohem menší.
Cena není známkou kvality
Řada lidí se při výběru olivového oleje řídí podle ceny. Mají pocit, že vyšší cenovka automaticky znamená vyšší kvalita. Tak tomu ale bohužel není. Dražší lahev nemusí znamenat lepší obsah. Rozhodující jsou spíše laboratorní parametry a čerstvost, nikoliv dobře zvládnutý marketing.
Dobrý olivový olej samozřejmě poznáte i podle chuti. Nekvalitní oleje často bývají kyselé a bez chuti. Oproti tomu kvalitní olivový olej má čistou vůni a dlouhotrvající chuť v ústech.
Olivový olej se poměrně rychle kazí
Prodejci často cíleně neinformují ani o tom, že olivový olej podléhá poměrně rychlé zkáze. Bojí se totiž, že by zákazníky odradili od jeho nákupu. Pravdou ale zůstává, že světlo, teplo a kyslík urychlují ztrátu antioxidantů a přispívají k chuťové degradaci. Obecně se doporučuje olivový olej spotřebovat do 12–18 měsíců od lisování. Při nákupu se proto ideálně snažte informovat o tom, kdy byl olej lisován a zvažte, zda jej do zmíněné doby zvládnete spotřebovat.