Tohle Češi považují za lahůdku, cizinci kroutí hlavou. Myslí si, že rádi jíme zkažené jídlo
Pro nás je toto jídlo zcela tradiční, má nezaměnitelnou chuť i vůni. Cizinci, kteří se s ním setkávají úplně poprvé, však mnohdy nechápou. Dokonce mohou utrousit i poznámky o tom, že jde o zkažené jídlo, které by sami nevzali do úst.
Česká gastronomie je jednoznačně specifická. Staví na poctivých surovinách, často se zde ale objevují kombinace, které cizincům mohou na první pohled připadat zvláštní. To, co je pro nás oblíbená lahůdka, může zkrátka a jednoduše v očích ostatních působit podezřele.
Zkažené jídlo? Ne tak úplně
Jídla, která procházejí procesem fermentace, mohou pro neznalé osoby na první pohled působit jako zkyslá nebo zkažená. Ve skutečnosti jsou ale nabitá vitamíny a prospěšnými látkami. Skvělým zástupcem v rámci české kuchyně je přitom kysané zelí.
Tato příloha se u nás často používá k pečenému nebo grilovanému masu a pro mnoho lidí se jedná o nenahraditelnou součást kuchyně. Při fermentaci přitom v kysaném zelí přirozeně vznikají mléčné bakterie, které podporují zdravou střevní mikroflóru. Tato surovina má proto příznivý vliv na trávení, imunitu i celkovou odolnost organismu.
Kysané zelí je bohaté především na vitamin C, který je důležitý pro naši imunitu a boj proti únavě. Kromě toho v něm najdeme i vitaminy skupiny B, které podporují nervovou soustavu a metabolismus. Vláknina přispívá ke správnému trávení a pomáhá navodit pocit sytosti. Kyselost a specifické aroma však cizincům mohou připadat zvláštní až podezřelé a někteří mohou mít strach tuto českou specialitu sníst.
V minulosti se kysané zelí často jedlo během zimy
V dávných dobách se na českém území kysané zelí tradičně ve zvýšené míře konzumovalo během chladných měsíců. Tehdy totiž nebyla taková dostupnost ovoce a zeleniny a lidé tak po této specialitě sahali, aby tělu doplnili důležité vitamíny. Kysané zelí přitom skvěle zapadá do konceptu zdravého stravování. Má totiž málo kalorií a tuku, takže jej lze bez problémů zařadit i při redukční dietě.
Smrdutá pochoutka, jejíž pach mnohé odradí
K nejvýraznějším specialitám české kuchyně se jednoznačně řadí tradiční olomoucké tvarůžky. Jejich vůně je totiž natolik specifická, že je pro některé nepřekonatelnou překážkou. Nejeden cizinec, který se s nimi setkal, se domníval, že se jedná o zkažené jídlo právě kvůli charakteristickému zápachu.
Za typickou vůní olomouckých tvarůžků stojí přirozené zrání bez použití chemických přísad. Tvarůžky se vyrábějí z odtučněného tvarohu, díky čemuž vynikají mimořádně nízkým obsahem tuku a zároveň vysokým obsahem bílkovin. I z toho důvodu se těší popularitě u lidí, kteří hledají lehkou, ale zároveň výživnou pochoutku.
Vůně olomouckých tvarůžků je však pro některé natolik odrazující, že je nikdy neochutnají. To je ale velká škoda. Rozhodně totiž nechutnají jako zkažené jídlo. Tvarůžky jsou lehce slané, vláčné, mírně pikantní a jejich chuť nelze nijak nahradit.
Samotné, s chlebem nebo v nejrůznějších receptech
Olomoucké tvarůžky si můžete dopřát v mnoha různých podobách. Někteří přitom nedají dopustit na jejich chuť, která nejvíce vynikne právě samotná. Přesto však může přijít vhod zkombinovat tento sýr s pečivem. Skvěle se k tomu hodí čerstvé rohlíky i křupavý chléb, záleží jen na vašich preferencích.
Kromě toho se ale tvarůžky hojně objevují v moderní české gastronomii. Výjimkou není jejich používání v nejrůznějších pomazánkách. V tradičních českých hospodách také můžete narazit na unikátní tvarůžkový tatarák, který je jednoznačně zajímavou alternativou ke klasickému masovému tataráku. Kromě toho se ale mohou tvarůžky objevit v burgerech, různých zapečených pokrmech a v Lošticích můžete ochutnat dokonce i tvarůžkovou zmrzlinu.

























































