Kvíz plný vzpomínek: Pamatujete si, co se kupovalo jen s přídělovými lístky? Mladí netuší, o čem je řeč

     
Monika Brešťanská
10. 8. 2025 ▪ 10:47

Banány jednou za rok, toaletní papír na příděl a maso jen podle štěstí nebo známostí. Nákupy v socialistickém Československu byly malým dobrodružstvím plným nedostatku, front, ale také důvtipu. Co všechno si dnes už jen stěží dokážeme představit?

Nákupy za minulého režimu byly úplně jiné než dnes
Nákupy za minulého režimu byly úplně jiné než dnes
Foto: Shutterstock

Stačilo projít se v 80. letech centrem města a dřív nebo později jste narazili na frontu. Nevědělo se, co se prodává, ale vědělo se, že něco. A to něco mohly být mandarinky, tuzexové džíny nebo obyčejné párky. Nákupy tehdy nebyly samozřejmostí, ale celospolečenskou událostí. Vzpomínky na éru plánovaného hospodářství jsou dnes pro mladé generace těžko pochopitelné. Slova jako „přídělový systém“, „pořadník“ nebo „podpultovky“ znějí jako relikvie z jiného světa. A přesto šlo o každodenní realitu milionů lidí.

Máj byl chloubou mezi obchodními domy minulého režimu , ...

Vztahy, známosti a správné načasování

V socialistickém systému neexistoval běžný trh, jak ho známe dnes. Neplatilo, že když si to mohl člověk dovolit, mohl si to i koupit. I když měl peníze, často neměl za co je utratit. Obchody byly velmi selektivně zásobené. Nedos­tatek nebyl výjimkou, ale normou, a s ním i kreativní způsoby, jak se k čemukoliv dostat.

Zásadní roli hrály „známosti“. Pokud jste měli dobré vztahy s prodavačkou v zelenině nebo s vedoucím masny, měli jste vyhráno. Takzvané „podpultovky“, tedy zboží, které nikdy neskončilo na regálech, ale rovnou „pod pultem“, byly určeny pro vyvolené. Nešlo nutně o luxus. Někdy stačilo, že vám schovali toaletní papír, dětské pleny nebo krabici vajec. A jindy zase domácí spotřebič značky ETA, gramofon nebo dovozový kazeťák.

Zboží se shánělo v „cyklech“. Kdo narazil na pomeranče, obtelefonoval příbuzné, že teď je třeba jít nakoupit. Do hry vstupovaly i neoficiální pořadníky. Na barevný televizor se čekalo i rok, na nové auto ještě déle. A lidé byli ochotni podepsat smlouvu na nový byt výměnou za závazek setrvat v zaměstnání třeba dvacet let.

Přežitek válečných let, který se držel až do normalizace

Přídělový systém měl v Československu dlouhou tradici. Začal už během první světové války, naplno se rozjel za nacistické okupace a znovu ožil po znárodnění po roce 1948. Lístky, které rozhodovaly o tom, kolik čeho člověk dostane, se staly symbolem doby. Místo svobody výběru přišla kontrola, centrální plánování a příděly nejen potravin, ale i uhlí, obuvi nebo látky na šití.

Ani koncem 80. let to nebylo o moc lepší, i když oficiálně už systém lístků zmizel. Lidé si zvykli na to, že musí o věci bojovat, shánět, vyjednávat a jezdit z města do města. Nedostatek nebyl výjimkou, ale každodenní kulisou. Největší ironií bylo, že člověk mohl mít slušný příjem, ale přesto musel měsíce čekat na pro nás dnes samozřejmé a základní věci.

V každém větším Československém městě byl také Prior se smíšeným zbožím , ...

Kvíz: Pamatujete si, jak se nakupovalo za socialismu?

1. Které ovoce bylo vzácné a typické na Vánoce?
A) Mandarinky a pomeranče
B) Hrušky a jablka
C) Borůvky a maliny

2. Co se prodávalo v obchodech Prior?
A) Luxusní kosmetika
B) Elektronika
C) Smíšené zboží 

3. Která měna byla oficiálně používána při placení v Tuzexu?
A) Bony
B) Západoněmecké marky
C) Rubly

4. Do čeho se nejčastěji balily potraviny v obchodech?
A) Šedý papírový obal
B) Igelitové sáčky
C) Alobal

5. Co byla prodejna ESO?
A) Specializovaná prodejna na dětské zboží
B) Speciální potraviny
C) Prodejna zahradní techniky

6. Jak se nazývala známá značka cigaret prodávaných v Československu?
A) Sparta
B) Marlboro
C) Red Star

7. V čem se prodávaly oblíbené barevné limonády?
A) Plastové lahve
B) Sáčky s brčkem
C) Ve skleněných lahvích 

8. Kolik kolem roku 1989 stála kostka másla?
A) 10 Kčs
B) 25 Kčs
C) 4 Kčs

9. Jaká byla oblíbená značka sportovní obuvi?
A) Nike
B) Botas
C) Slavia

10. Když si někdo toužil pořídit tzv. bruselák, co vlastně chtěl?
A) Keramickou vázu
B) Televizi
C) Nábytek v bruselském stylu 

Správné odpovědi: 1A, 2C, 3A, 4A, 5B, 6A, 7C, 8A, 9B, 10C

 



Sdílejte článek  
       


Štítky: Kvízy Historie Socialismus
Zdroj: Poznatsvet.cz, Kupi.cz




Nejnovější z kategorie


Google přidal do svých map ekologickou funkci.

ČEZ se připravuje na případné zestátnění.

Odborníci varují před černým scénářem, který se týká zemního plynu

Nové solární panely se mohou hodit na prosklené budovy

EU přichystala změny pro všechny řidiče.

Stěžejní verdikt pro české důchodce se neúprosně blíží. Vláda chystá zásadní změny penzí

V červnu se čekají časté přeháňky a deště.

TV Barrandov by měla i nadále vysílat.

Češi plánují úsporná opatření

T-Mobile přichází se speciální akcí

Na výživné mohou mít nárok i zletilé děti.

Redukce letů je asi 90 % kapacity regionu pro zimní letový řád.

Chorvatsko od června zavádí nová pravidla pro turisty

V mnoha částech Prahy nepoteče voda.

Meteorologové upozorňují na příchod extrémního jevu.

Ze zákona má člověk nárok na pracovní volno v různých situacích.

Na Jindřichohradecku se rozvinul ničivý požár.

Někteří dodavatelé zdražili ceny elektřiny.

Počasí  bude v příštím týdnu spíše nepříznivé.

Ministerstvo vytipovalo nové oblasti pro větrné elektrárny

Ledoví muži se přihlásí o slovo.

Cesty do Chorvatska budou už brzy jiné

Meteorologové právě přepsali předpověď pro celé Česko

Podvodný lístek najdete ve své poštovní schránce.

Důchodce v předčasném důchodu si přivydělává

Víte o všem, co se děje v dětském pokojíčku?

Vláda schválila daňové zvýhodnění pro studenty

Drony od společnosti DJI jsou původně určeny pro civilní použití.

Známý obchod skončil v insolvenci Foto: Shutterstock

Na dovolenou s dětmi letos můžete bez obav vyrazit dřív.



Nejnovější
Nejnovější