Kvíz: Nejslavnější události roku 2025. Pamatujete si, co nejvíce ovlivnilo naše životy v tomto roce?

     
Hana Smětáková
29. 12. 2025 ▪ 21:18

S koncem roku přichází období bilancování. Máme tendenci probírat se událostmi, které jsme v uplynulém roce zažili, hodnotit je a zároveň se těšit na to, co nás čeká v následujícím roce.

Připomeňte si významné události roku 2025
Připomeňte si významné události roku 2025
Foto: Shutterstock

Pojďte si společně s námi připomenout některé významné události roku 2025. Připravili jsme pro vás krátký kvíz, který vás klíčovými momenty tohoto roku provede. 

Rok 2025 i nadále ve znamení světových konfliktů

I když letošní rok přinesl řadu pozitivních událostí, je třeba nezapomínat ani na ty negativní. Celým světem tak i nadále otřásala a stále otřásá válka na Ukrajině. Boje pokračují formou operací, masivních dronových a raketových útoků a zásahů proti energetické infrastruktuře. 

Zároveň se v letošním roce výrazněji prosazovala diplomacie. Především ze strany Spojených států amerických se projevovala snaha o ukončení konfliktu a zahájení mírových jednání.

Válka na Ukrajině však rozhodně není jediným mezinárodním konfliktem. Klíčovým ohniskem zůstával Blízký východ, zejména situace v Pásmu Gazy a širší izraelsko-palestinský konflikt. Regionální soupeření mezi Izraelem a Íránem přerostlo do přímých střetů. Neméně významnou roli hrály také dlouhodobé konflikty, například v Súdánu nebo Sýrii.

Světem nadále otřásaly konflikty , ...

V České republice se řešily hlavně parlamentní volby

K nejvýznamnějším domácím událostem letošního roku patřily parlamentní volby do Poslanecké sněmovny. Mezi širokou veřejností byly vnímány jako zásadní rozhodnutí o dalším směřování země. Specifickým momentem pak bylo první širší využití korespondenční volby pro Čechy žijící v zahraničí, které bylo zdrojem veřejné debaty. 

U nás byly důležitým tématem volby , ...

Máme za sebou důležité okamžiky na poli sportu, technologií i kultury

Rok 2025 se samozřejmě nesl také ve znamení důležitých sportovních událostí, což bude pokračovat i v nadcházejícím roce. Začátkem roku 2026 se totiž můžeme těšit na významnou sportovní událost v podobě zimních olympijských her. Na poli vědy a technologií byl letošní rok plný témat týkajících se umělé inteligence, která se začala stále více přesouvat do běžného života. Za sebou však máme i řadu kulturních událostí, koncertů, předávání cen a mnoho dalšího. 

Kvíz: Slavné události roku 2025

Připomeňte si společně s námi důležité okamžiky na české i mezinárodní scéně, které se odehrály právě v roce 2025. Možná už jste na některé z nich zapomněli. 

1. Jaká událost se stala 28. února 2025 v Hustopečích nad Bečvou? Vzbudila velkou pozornost médií.

a) Výbuch v továrně

b) Vlaková nehoda s následným požárem

c) Koncert světové hvězdy

d) Policie zadržela drogový kartel

2. Jaká byla jedna z největších politických událostí v Česku v roce 2025?

a) Volby do Poslanecké sněmovny

b) Volby do Senátu

c) Volba prezidenta

d) Volba do krajských zastupitelstev

3. Kdo se stal prezidentem USA v roce 2025?

a) Joe Biden

b) Kamala Harris

c) Donald Trump

d) Barack Obama

4. Který nový papež byl zvolen v roce 2025 jako první Američan v historii?

a) František II.

b) Benedikt XVI.

c) Lev XIV.

d) Jan Pavel III.

5. Které významné kulturní výročí si připomínala Česká republika v roce 2025?

a) 100 let od vzniku Československa

b) 80. výročí konce 2. světové války

c) 50 let od prvního festivalu Colours of Ostrava

d) 20 let od vstupu do EU

6. Na kolikátém místě skončila Česká republika na Mistrovství světa v hokeji v roce 2025?

a) Na prvním

b) Na třetím

c) Na pátém

d) Na šestém

7. Kdo se umístil na prvním místě v kategorii Zpěvák při udílení Českého slavíka v roce 2025?

a) Vojtěch Dyk

b) Marek Ztracený

c) Václav Noid Bárta

d) Viktor Sheen

8. Kde došlo ke krádeži století v roce 2025?

a) Muzeum Louvre v Paříži

b) Britské muzeum v Londýně

c) Vatikánské muzeum v Římě

d) Egyptské muzeum v Káhiře

9. Která česká města hostila Mistrovství světa žen ve florbale v roce 2025?

a) Praha a Brno

b) Brno a Ostrava

c) Praha a Olomouc

d) Praha a Ostrava

10. Která z těchto hudebních hvězd vystoupila v roce 2025 v České republice?

a) Taylor Swift

b) Billie Eilish

c) Ed Sheeran

d) Beyoncé

Správné odpovědi

  1. b) 

  2. a) 

  3. c) 

  4. c) 

  5. b) 

  6. d) 

  7. c) 

  8. a) 

  9. b) 

  10. b) 



Sdílejte článek  
       


Štítky: Události 2025 Bilancování
Zdroj: publico.cz, volby.cz, ct24.ceskatelevize.cz




Nejnovější z kategorie


Na dražší zboží obchodníci často nabízejí prodlouženou záruku.

Firmy při ukončování pracovního poměru ne vždy jednají férově.

V Hormuzskému průlivu může dojít i k ochromení internetu

I letní brigáda může spojit příležitost výdělku se zábavou

Máte přehled, za co měsíčně nejvíce utrácíte?

Letos se pravděpodobně dočkáme dalšího horkého léta

Kvůli stárnoucí populaci jsou luxusní domy pro seniory na vzestupu.

Jak to vypadá s nižšími odvody pro OSVČ, které vláda slibovala? Po zásahu Senátu došlo k nečekanému posunu

Jak si jako senior přivydělávat?

ČR nejspíše zasáhnou silné deště.

Kdy si partneři nemohou tajit výši výplaty?

Praha se připravuje na další dopravní peklo. Nejvytíženější silnici, po které denně projede 75 tisíc aut, čeká velká přestavba

Lidé bezmyšlenkovitě povolují aplikacím přístup k fotkám

Počasí o víkendu nebude žádné terno, ale spíš zlý sen

Ministerstvo přiznalo chyby v superdávce a nyní chce uklidnit naštvané domácnosti dalšími penězi

Česko čeká výrazné ochlazení

Google přidal do svých map ekologickou funkci.

ČEZ se připravuje na případné zestátnění.

Odborníci varují před černým scénářem, který se týká zemního plynu

Nové solární panely se mohou hodit na prosklené budovy

EU přichystala změny pro všechny řidiče.

Stěžejní verdikt pro české důchodce se neúprosně blíží. Vláda chystá zásadní změny penzí

V červnu se čekají časté přeháňky a deště.

TV Barrandov by měla i nadále vysílat.

Češi plánují úsporná opatření

T-Mobile přichází se speciální akcí

Na výživné mohou mít nárok i zletilé děti.

Redukce letů je asi 90 % kapacity regionu pro zimní letový řád.

Chorvatsko od června zavádí nová pravidla pro turisty

V mnoha částech Prahy nepoteče voda.



Nejnovější
Nejnovější