Kolik čokolády můžete sníst, aby prospívala vašemu srdci a nešlo to do špeků? Odpověď vás překvapí
Čokoláda je pro mnohé z nás takovým zakázaným pokušením, které si nechceme odpírat. Někdy je to malá odměna ke kávě, jindy kousek večer u filmu po náročném dni. Její vůně a chuť umí vyčarovat okamžitý pocit pohody. Kolik čokolády ale sníst, aby byla spíše prospěšná než naopak?
Klasická mléčná, bílá nebo ochucená čokoláda je doslova kalorická bomba. Je plná cukrů a tuků, a rozhodně se nehodí do zdravého jídelníčku. Pokud ale člověk sáhne po opravdu kvalitní tabulce s vysokým podílem dobrého kakaa, může být čokoláda dokonce zdraví prospěšná. I v tomto případě však záleží nejen na kvalitě, ale hlavně na množství.
Hořká čokoláda jako zdroj zdraví
Všechny čokolády nejsou stejné. Vždy záleží na podílu kakaa a cukru. Čím více kakaa a méně cukru v dané tabulce je, tím více prospěšných látek v sobě skrývá. Kakao totiž obsahuje celou řadu flavonoidů, které se řadí mezi přírodní antioxidanty. Tyto látky pomáhají chránit naše buňky před oxidačním stresem a poškozením. Flavonoidy obsažené v kakau podporují třeba i zdraví kardiovaskulárního systému. Umí snížit tlak, zlepšit pružnost cév a fungují jako dobrá prevence před vznikem srdečních chorob.
Zajímavé je, že kakaové boby byly nesmírně cenné už pro staré civilizace. Například Mayové a Aztékové připravovali nápoje z kakaa především pro nejvzácnější hosty, úspěšné válečníky nebo vysoce postavené jedince. Považovali ho totiž za dar od bohů, podobně jako kukuřici. Kakao tehdy sloužilo dokonce jako platidlo a je tedy více než pravděpodobné, že už tyto civilizace o benefitech kakaa na zdraví i mysl věděly.
Kolik je tak akorát
Čokoláda tedy může být nejen pochoutka plná cukru, ale i zdraví prospěšný doplněk každého jídelníčku. Důležité je ale nesníst tabulku nekvalitní čokolády “na posezení”. V obchodě vybírejte vždy čokolády s více než 70 procenty kakaa. To by mělo být také v bio kvalitě, u těch nejlepších kousků je i v raw kvalitě. To znamená, že boby při pražení neprošly vysokými teplotami a kakao si tak zachovalo spoustu vitamínů a antioxidantů.
Optimální dávka takové čokolády je pak asi 20 až 30 gramů denně. To odpovídá přibližně dvěma až třem čtverečkům. Pokud byste čokoládu snědli celou s vidinou ještě větších benefitů, výsledek bude spíše opačný. Zbytečné kalorie a velké množství energie tělu příliš neprospějí. Po celé hořké čokoládě se mohou navíc objevit i zažívací potíže v podobě zácpy nebo bolestí žaludku.
Čokoláda v rámci vyvážené stravy
Ideální čas pro kousek čokolády je chvíle, kdy tělo energii dobře využije. Může to být třeba ráno se snídaní, na dopolední svačinku s trochou ovoce, nebo jako sladká tečka ke kávě po obědě. Zařadit čokoládu do jídelníčku je snadné, pokud vám ale ta hořká moc nechutná, zkuste ji “zamaskovat” do oblíbeného jídla.
Kousek čokolády skvěle vynikne třeba nastrouhaný v ovesné kaši, v bílém jogurtu s ovocem nebo jako ozdoba na pěně ranního cappuccina. Hořká čokoláda se skvěle hodí i do pečení. S vysokými teplotami sice ztrácí některé živiny, ale dá se třeba rozpustit a použít jako poleva na koláče, domácí muffiny nebo ovesné tyčinky.
Pokud máte naopak problém nesníst celou tabulku naráz, zkuste část čokolády vyměnit za něco jiného. Vsaďte třeba na bobulové ovoce, ke kterému se dva až tři čtverečky skvěle hodí. A když si čokoládu rozpustíte, můžete si do ní ovoce rovnou namáčet. V zimě si pak připravte z kousku čokolády a mléka horký nápoj, kterým můžete nahradit i šálek kávy po obědě.
Zdravé srdce stojí na vyváženém jídelníčku, dostatku pohybu a spánku. Čokoláda tak není žádný zázračný lék na vysoký tlak. Může však přinést do zdravého stravování trochu radosti i zdraví prospěšných látek, které tělo dobře využije.