Stačí přidat kapku do hlíny. Rajčata vyrostou dřív, než stihnete říct "salát"
Bohatá úroda rajčat je snem mnoha českých zahrádkářů. K bohaté úrodě vám pomůže vhodná péče, která zahrnuje i adekvátní hnojení. Zapomeňte přitom na běžná chemická hnojiva. Tato hnojiva plná živin si snadno vyrobíte sami doma z běžných ingrediencí.
Díky tomuto jednoduchému triku výrazně urychlíte růst rajčat a zlepšíte jejich úrodu. Posílíte kořenový systém jednotlivých sazenic a rajčata budou moci lépe přijímat živiny. Kromě toho budou rychleji kvést i plodit.
Vyrobte si jednoduché hnojivo z droždí
Droždí je plné vitamínů skupiny B. Nezáleží přitom na tom, zda k výrobě hnojiva využijete droždí čerstvé, nebo sušené. Toto hnojivo na rajčata se vyplatí aplikovat hned po výsadbě. Díky němu totiž budou moci sazenice lépe zakořenit a dojde k urychlení jejich růstu. Jednotlivé rostliny se budou pyšnit silnějšími kořeny, což následně bude vést k robustnější stavbě celé rostliny a bohatší úrodě.
Při výrobě hnojiva z droždí si dejte pozor na to, aby nebylo příliš koncentrované. V takovém případě by totiž rostlinám mohl ublížit. Při jeho výrobě si vystačíte se 100 g čerstvého droždí na jeden litr teplé vody. Voda by měla být vlažná – ne příliš studená ani horká. V příliš studené vodě by se kvasinky nemohly množit, příliš teplá voda by je pak mohla zahubit. Celou směs nechte kvasit do druhého dne a následně ji promíchejte s dalšími čtyřmi litry vody, abyste ji naředili.
U sušeného droždí vám jeden sáček bude stačit až na 40 litrů hnojiva. V takovém případě obsah sáčku smíchejte s 10 litry vody, přidejte lžíci cukru a nechte rovněž do druhého dne kvasit. Následující den vše nařeďte s 30 litry vody.
Epsomská sůl dopomůže k chutnějším rajčatům
Epsomská sůl (někdy označovaná také jako hořká sůl) se skládá z hydratovaného síranu hořečnatého. Běžně se používá pro zklidnění nervů, proti migréně nebo třeba bolestem kloubů. Své uplatnění však nachází také při zahradničení. Síran hořečnatý totiž má neutrální pH, takže nijak nepoškozuje půdu. Rozpadá se na vodu, hořčík a síru, které jsou pro řadu rostlin velmi prospěšné. Konkrétně u rajčat voda s epsomskou solí zajistí, že docílíte bohatší a chutnější úrody.
Výroba hnojiva s epsomskou solí je velmi jednoduchá. Stačí jen smíchat jeden litr vody se dvěma lžícemi epsomské soli. Následně můžete směs nalít přímo k jednotlivým sazenicím a hnojení opakovat zhruba každé dva týdny.
Zbyla vám voda z vaření brambor? Nevylévejte ji
Voda, ve které se vařily brambory, obsahuje řadu prospěšných látek. Během vaření brambor se do vody přirozeně uvolňují vitamíny a škrob, které působí jako skvělé hnojivo. Důležité ale je, aby voda nebyla horká a osolená. Jejím prostřednictvím můžete rostlinám účinně doplnit škrob, který budou využívat jako zásobu energie. Škrob se stane důležitým pomocníkem k jejich růstu, výživě plodů a fotosyntéze. Škrobová voda rovněž uvolňuje živiny z půdy, které rostliny následně lépe absorbují.
Pokud jste vodu na brambory již stihli osolit, ani v takovém případě ji nemusíte vylévat do odpadu. Skvěle se hodí například jako přírodní postřik proti plevelu, který vám prorůstá mezi dlaždicemi.
Proč raději sáhnout po přírodním hnojivu
Používání přírodních hnojiv s sebou přináší hned několik výhod v porovnání s klasickými chemickými variantami. Především se jedná o šetrnější variantu k půdě, rostlinám i vašemu zdraví. Přírodní hnojiva rovněž půdu nepřetěžují syntetickými látkami. Navíc si je můžete snadno připravit doma a tímto způsobem šetřit svoji peněženku i čas.
Kromě hnojení samozřejmě rajčatům zajistěte i další adekvátní péči. Pro dosažení bohaté úrody je klíčové správně zvolené stanoviště, přiměřená zálivka i sluneční paprsky, které urychlí dozrávání plodů.