Sousedka mi poradila dát v horku na zahradu lžíci cukru. Děkuji jí za to každý den

     
Martina Minaříková
22. 7. 2025 ▪ 22:44

Z hlediska využitelnosti je cukr vskutku nepřekonatelnou surovinou. Své neochvějné místo má jak v kuchyni, tak při péči o zahradu. Při jeho správném použití totiž může významně přispět k bujnému růstu rostlin a ke vzniku zdravých a oku lahodících záhonů.

Cukr využijete jak v kuchyni, tak zahradě.
Cukr využijete jak v kuchyni, tak zahradě.
Foto: Shutterstock

I když se na první pohled může zdát, že půda posypaná cukrem zní jako prazvláštní experiment s nejistým výsledkem, opak je pravdou. Tento jednoduchý trik má své opodstatnění – jednak přiláká mezi záhony životně důležité opylovače, jednak funguje jako velmi účinné hnojivo. Klíčem k úspěchu je ovšem správné dávkování a vhodné načasování jeho použití.

Cukr jako účinné hnojivo

Není asi velkým překvapením, že ve složení cukru se nachází mnoho sacharidů sloužících jako významný zdroj energie. Zajímavostí je, že tohle tvrzení platí jak pro člověka, tak pro rostlinu, keř, ovoce a zeleninu. Postačí malé množství cukru, které necháte rozpustit ve vodě, a jednoduché hnojivo je na světě. Navíc ho nemusíte používat jen při zalévání, využít lze také jako postřik na rostliny a květy, u nichž chcete podpořit kvetení a růst plodů.

Obecně se pak používání cukru doporučuje zejména po zimě nebo v dobách největšího růstu květu či plodu. Cukr dodá rostlinám energii, kterou potřebují pro silný růst a dobrou kondici. Jen si dejte pozor, abyste cukru nepoužívali moc, to byste naopak rostlinám uškodili. Jak konkrétně cukr při péči o rostliny používat jsme sepsali v jedné z následujících kapitol.

Z cukru si můžete vyrobit účinný postřik. , ...

Cukr jako posila pro půdní mikroorganismy

Možná méně známým je účinek cukru na kondici půdy. Předně je třeba poznamenat, že půda není pasivním substrátem, je to naopak ekosystém plný mikroorganismů přispívajících k rozkladu organické hmoty a k dostupnosti prvků důležitých pro růst rostlin. Do značné míry závisí aktivita těchto mikroorganismů na přísunu uhlíku, jehož jsou právě jednoduché cukry bohatým zdrojem.

Pokud se tedy rozhodnete nasypat malé množství cukru na povrch půdy, případně ho zapracujete do vrchních vrstev, napomůžete tím ke krátkodobému nastartování mikrobiální činnosti. Mikroorganismy využijí cukr jako zdroj energie, začnou se množit a zvýší intenzitu rozkladu zbytku organické hmoty. Půda tak bude plná živin, zejména dusíku a fosforu. Důležité je připomenout, že cukr je vhodné používat, pokud je vaše půda těžká a dusíkatá. Oproti tomu se použití cukru nedoporučuje v půdě s vysokým obsahem organické hmoty.

Cukr jako lákadlo pro opylovače

Klimatická změna s sebou přináší mnohé a jedním z jejích projevů je stále častější nedostatek kvetoucích rostlin či stále více vyschlých luk. Opylovači v podobě včel, čmeláků a motýlů tak obtížněji hledají potravu. Právě proto pro ně může být lžička cukru rozmíchaná ve vodě vítaným zdrojem energie. Půjdete tím naproti lepšímu opylování rostlin, se kterým úzce souvisí bohatější úroda a více květů. Navíc tuto metodu nemusíte praktikovat jen na zahradě, máte-li parapet plný okrasných květin, přilákejte tímto opylovače také na toto místo.

Jen je třeba mít na paměti, že cukrový roztok nemá nahrazovat květiny. Používejte ho proto s mírou a pouze ve výjimečných případech. Typickým příkladem může být nález vysíleného jedince nebo výkyv počasí v podobě extrémního sucha. Dlouhodobé podávání cukru totiž může narušit přirozené chování opylovačů a může přispět k šíření nemocí. Cukerné roztoky navíc mnohdy přilákají také nezvané návštěvníky v podobě mravenců nebo vos.

Lžička cukru dokáže se zahradou divy. , ...

Cukr a jeho správné použití v zahradě

V úvodu článku jsme zmiňovali popis správného použití cukru při péči o zahradu. Jeho doporučená dávka je přibližně 1 lžíce cukru na 1 m² půdy. Doporučuje se jeho aplikace do vlhké půdy – ideálně po dešti, či po důkladné zálivce. Je na vás, zda se ho rozhodnete zapracovat do vrchní vrstvy půdy, nebo jím pouze „posypete“ záhon a necháte ho volně rozpustit.

Důležité je nepřekračovat intervaly jeho použití, cukr využívejte pouze jednou, či dvakrát za sezónu. Vhodným obdobím je jaro po výsadbě rostlin, nebo léto při zhoršených půdních podmínkách. Pokud byste se rozhodli cukr aplikovat častěji, mohli byste se později potýkat s nežádoucím přemnožením některých druhů mikroorganismů nebo dokonce s rozvojem plísní. A to za to určitě nestojí.



Sdílejte článek  
       


Štítky: Použití cukru Pěstování Zahrada
Zdroj: pestujme.cz, zahradkarskaporadna.cz, ireceptar.cz




Nejnovější z kategorie


































Nejnovější