Konec trápení se s kaprem. Tahle ryba je vánoční jackpot pro každého, kdo nesnese rybinu ani kosti

     
Martina Minaříková
6. 12. 2025 ▪ 22:20

Tradiční štědrovečerní hostina má v Česku jednoznačnou podobu už několik let – smažený kapr s bramborovým salátem. Přitom ne každému kapří maso zachutná. Naštěstí si může vybírat hned z několika alternativ.

Součástí štědrovečerní tabule nemusí být pouze kapr.
Součástí štědrovečerní tabule nemusí být pouze kapr.
Foto: Shutterstock

Je poměrně zajímavým zjištěním, že kapr se na českých stolech neobjevuje dlouhou dobu. Jako hlavní chod při Štědrém dnu si ho dopřáváme teprve něco málo přes sto let, ve smažené úpravě ještě kratší dobu. Za tak krátkou dobu už se ale stihl stát doslova synonymem pro Vánoce a sváteční tabuli. Kapří maso má ovšem svou specifickou chuť, která ne každého osloví. Navíc obsahuje poměrně hodně kostí. Proto se stále častěji objevují různé alternativy v podobě masa z jiných druhů ryb.

Rychle a zdravě

Lososa je všeobecně těžké si nezamilovat, jelikož téměř nezapáchá, výborně chutná a je úplně bez kostí. Navíc je k snědku přichystaný během několika málo minut. Nejlepší je lososa nijak výrazně neupravovat a připravit si přírodní verzi. Na pánvi rozpusťte trochu másla a lososa z každé strany opékejte zhruba 5 minut. Začněte stranou s kůží, kterou nechte podusit trochu déle, dosáhnete tím křupavější kůrky. Podávat můžete klidně s bramborovým salátem. Kdo si hlídá stravovací režim, může salát nahradit klasickými vařenými bramborami nebo zeleninovým salátkem.

Jako každá ryba má i losos mnoho významným benefitů. Mezi ty největší patří jednoznačně vysoký obsah bílkovin a omega 3 mastných kyselin. Je také bohatým zdrojem vitamínů B3, B6 a B12.

Velmi častou alternativou bývá losos. , ...

Bez kostí

Tuto velkou devízu vám může kromě lososa nabídnout také další sladkovodní ryba. Pochází až z daleké Asie, ale své místo si dávno vydobyla i na evropských talířích. Pangasius (nebo také pangas) je oblíbený zejména proto, že nemá žádné kosti a neprovází ho typický rybí odér. Jen mějte na paměti, že na rozdíl od ostatních ryb neobsahuje prospěšné omega 3 mastné kyseliny.

Sehnat se dá ve většině běžných obchodů v mražené podobě. Při jeho přípravě nešetřete kořením, původní chuť ryby je totiž poměrně nevýrazná. Na druhou stranu si ji díky tomu můžete dochutit přesně podle svého gusta. Hodí se i ke smažení. Osvědčeným receptem je například obalení v pivním těstíčku s paprikou a kmínem. Mimo to skvěle funguje v kombinaci se zeleninou, slaninou, ořechy nebo sýrem.

Osloví téměř každého

Pokud rybám příliš neholdujete, ale na Vánoce snesete výjimku, mohl by pro vás být právě candát dobrou volbou. Ve srovnání s ostatními druhy ryb nemá v podstatě žádné tukové zásoby, které jsou příčinou typické rybí vůně. Candát se totiž živí plevelnými rybami a neustále plave. Jeho maso je proto velmi jemné a snese se v podstatě s jakýmkoli druhem koření. Vynikající je například v kombinaci s houbovým kořením či přímo nakrájenými a orestovanými hříbky. Připravit si ho můžete i v přírodní verzi, pouze na másle. Ke smažení je samozřejmě rovněž vhodný. Candát se dá pořídit ve větších hypermarketech nebo na specializovaných rybích trzích.

Candát svou chutí osloví téměř všechny. , ...

Co se týče kostí, nějaké candát samozřejmě obsahuje, nicméně jsou velmi snadno oddělitelné od svaloviny. Riziko svátečního výletu na pohotovost je tudíž v tomto případě prakticky minimální.

Recept pro inspiraci: Smažený candát v sezamu

(Ne)tradiční verze klasické české štědrovečerní večeře, jejíž přípravy se může zhostit i začínající kuchař či kuchařka. Potřebovat budete:

  • 4 filé z candáta
  • 1 vejce + trošku mléka
  • 1 lžíci hladké mouky
  • 2 lžíce sezamového semínka
  • 3 lžíce strouhanky
  • 1 lžičku mleté papriky
  • mletý kmín
  • sůl, pepř
  • citronovou šťávu
  • tuk na smažení

Filety z candáta nejprve omyjte a osušte. Poté je důkladně osolte a posypte kmínem. V misce rozšlehejte vejce s trochou mléka. Ve druhé misce smíchejte mouku, strouhanku, sezamové semínko, pepř a mletou papriku. Následně postupuje, jak jste zvyklí – filé namočte ve vejci, obalte ve strouhance a smažte dozlatova z obou stran. Jakmile bude hotovo, osušte z osmažených filetů přebývající tuk a podávejte s čím je u vás doma zvykem. Může se jednat o vařené brambory, kaši, zeleninový nebo právě bramborový salát.



Sdílejte článek  
       


Štítky: Ryby Co uvařit Rychlá příprava
Zdroj: toprecepty.cz, aktin.cz, tn.nova.cz




Nejnovější z kategorie


































Nejnovější