Kvíz: Víte, co je to štokrlík, rendlík nebo necky? Zjistěte, jak se vyznáte v domácnosti našich prababiček
Domácnosti našich babiček a prababiček by dnes možná působily jako takový malý skanzen. Místo kuchyňských robotů, myčky na nádobí a všelijakých moderních vymožeností dominovaly tehdejší kuchyni úplně jiní pomocníci.
Skoro každá domácnost měla dříve velká kachlová kamna. Na těch se vařilo, sloužila k vytápění nebo třeba k ohřevu vody. Součástí výbavy domácnosti byly i necky, nočníky nejen pro děti nebo těžká železná žehlička, kterou bylo nejdřív nutné nahřát na plotně. Z dnešního pohledu byla péče o domácnost náročná a život hospodyně byl plný dřiny a neustálé práce.
Mnoho těchto předmětů už známe pouze z vitrín v muzeích. Společně s tím, jak se tyto věci přestaly používat, se postupně z běžné mluvy vytrácely i jejich názvy. A přesto nám některé z nich znějí stále povědomě. Víte, co všechno se skrývá za slovy jako štokrlík, rendlík nebo necky?
Kuchyně byla srdcem domova
Kuchyň v první polovině 20. století byla centrem každodenního života. Hlavní místo v ní patřilo kamnům, která poskytovala domovu teplo i prostor pro vaření a ohřívání. Moderní plynové sporáky se do domácností dostaly až mnohem později. Na plotně se často připravovalo jídlo pro celou rodinu z domácích surovin. Prababičky si samy pěstovaly zeleninu, ovoce, chovaly slepice na vejce a další hospodářská zvířata na maso. O přeplněných regálech s potravinami z celého světa si lidé dříve mohli nechat jen zdát.
Kredenc byl pak plný smaltovaného, hliněného a keramického nádobí. Potraviny se ukládaly na ta nejchladnější místa v celé domácnosti, protože jen málokdo měl dříve ledničku. Zejména na vesnicích se někteří lidé ještě v minulém století obešli bez elektřiny v celém domě nebo bez pitné vody, která dnes běžně teče z kohoutků v kuchyni i koupelně.
Praní a žehlení jako celodenní práce
Praní prádla rozhodně nebyla rychlá záležitost jako dnes. Šlo o celodenní práci, která započala nošením vody do větších nádob. Pralo se obvykle na dvorku, voda se ohřívala na kamnech a místo pracího prášku tehdejší hospodyňky sáhly po klasickém nebo žlučovém mýdle. Ženy praly prádlo na valše, drhly ho kartáčem a pak vyvářely v kotli. Prádlo se pralo jednou týdně, někdy i méně často, a při této činnosti obvykle pomáhala celá rodina.
Ani žehlení nebylo o moc jednodušší. Žehličky byly litinové, těžké a musely se nahřívat na plotně. Existovaly i takzvané „žehličky na uhlí“, do kterých se sypal žhavý popel. Ti šťastnější pak měli k žehlení prádla mandl.
Zajímavostí je, že spousta věcí byla vyrobena ručně nebo pocházela od místních řemeslníků. Hrníčky, košíky, metly i vařečky byly pevné a jednoduché. Domácnost tehdy neměla tolik předmětů, ale každý z nich měl svůj význam a využití.
Kvíz: Víte, k čemu našim babičkám sloužily tyto předměty?
Česká domácnost před sedmdesáti či více lety byla místem, kde se všechno dělalo poctivě, většinou vlastníma rukama a s pomocí osvědčených pomůcek. Dnes nám tyto věci mohou připadat archaické, ale jejich názvy stále přežívají. A právě to je dobrý důvod si vyzkoušet, jak dobře je znáte v našem kvízu.
1. Co je to štokrlík?
A) Starý typ žehličky nahřívaný uhlím
B) Dřevěná stolička
C) Krátká hůl na míchání prádla
2. K čemu sloužil rendlík?
A) K vaření a ohřívání jídla
B) K mletí obilí
C) K odkládání uhlíku z kamen
3. Jaké domácí náčiní představují
„necky“?
A) Nádoba na uchovávání mouky
B) Nízká dřevěná nádoba na praní prádla
C) Menší sud na zelí
4. Jak se jmenoval nástroj, který se používal
současně s neckami?
A) Hmoždíř
B) Mandl
C) Valcha
5. K čemu sloužil dřevěný nástroj kuželovitého
tvaru vybavený tloukem?
A) K lisování jablečného moštu
B) Ke stloukání másla
C) K výrobě těstovin
6. Co se dříve používalo místo dnešních
zahřívacích lahví neboli termoforů?
A) Kovový nástroj, který se nahříval na kamnech nebo se do něj vložil
uhlík
B) Velká hliněná nádoba s vodou
C) Zahřátá cihla zabalená v hadru
7. K čemu sloužil „jablkogril“?
A) K přípravě sušeného ovoce
B) K lisování šťávy z ovoce
C) K pomalému opékání jablek nad čajovou svíčkou nebo jako
aromalampa
8. K čemu se v kuchyni používal nástroj zvaný
kopist?
A) K míchání těsta nebo povidel ve velké nádobě
B) K nabírání polévky
C) K sekání masa
9. Co je to trdlo?
A) Tlouček na drcení koření
B) Nástroj k přípravě sladkého pečiva
C) Dřevěná forma na máslo
10. K čemu sloužila vějačka?
A) K oddělování smetany od mléka
B) K výrobě věnců ze slámy
C) K čištění vymláceného zrna od plev a nečistot
Správné odpovědi: 1B, 2A, 3B, 4C, 5B, 6A, 7C, 8A, 9A, 10C