Cestování na kole bude jednodušší. U ostravských škol se objeví nové cykloboxy

  
Nikola Stránská
8. 2. 2022 ▪ 12:20

Cestování do školy bude pro žáky i pedagogy základních škol v Ostravě mnohem jednoduší. Už brzy se u nich totiž objeví nové cykloboxy, které umožní úschovu kol i příslušenství. Město tak podpoří čistou mobilitu i větší pohyb u dětí.

Cykloboxy v Bohumíně
Cykloboxy v Bohumíně
Foto: MĚÚ Bohumín

Cestovat na kole do školy bude v nové sezóně o něco jednodušší pro studenty, ale i pedagogy některých ostravských základních škol. Těm rada města schválila na únorovém zasedání příspěvek 1,8 milionu korun na pořízení cykloboxů, do kterých lze kolo snadno uschovat. Minimálně stejnou částku navíc poskytnou na financování nových boxů i městské obvody.

Podpoří čistou mobilitu i pohyb dětí

Město navíc oznámilo zvýšení úsilí na hledání možností jak dále financovat z externích zdrojů pořízení co největšího množství cykloboxů na území města. Boxy pro úschovu kol zajistí snadný způsob jak kolo odložit na dobu během vyučování či jiných mimoškolních aktivit.

Půjde navíc o výchovu žáků k většímu využívání alternativních způsobů dopravy, které nabízejí nižší emise a mají i další výhody. Podpořen tak může být i pohyb dětí, který obzvláště v době koronavirové pandemie byl jen ve velmi malé míře, což se už dnes projevuje na zdraví budoucí generace.

„V minulém roce se celorepublikové akce s názvem Pěšky do školy v Ostravě účastnilo 15 základních škol, což bylo hned po Praze nejvíce v zemi. Akce měla jen pozitivní ohlasy, a proto si myslím, že možnost bezpečně odložit kola u škol přesvědčí i další rodiny a pobídne i k této možnosti školní dopravy. Děti by se měly hýbat, jak jen to jde. O to více teď, v on-line době. Věřím, že cykloboxy jsou krokem správným směrem, a že takto rodiče i děti inspirujeme, aby do škol jezdili na kolech nebo koloběžkách,“ doplňuje Andrea Hoffmannová, náměstkyně primátora pro školství a sport.

Nejvíce škol se cykloboxu dočká v Ostravě-Porubě, kde bude pořízen u deseti škol. Dalších pět se pak objeví v obvodu Ostrava-Jih. Cyklobox bude i ve dvou školách v Moravské Ostravě a Přívoze a jeden u školy ve Vítkovicích. Díky smlouvě, kterou město uzavřelo z veřejné zakázky budou moci z vlastních zdrojů pořídit školy i městské obvody do roku 2024 další boxy z vlastních financí.




Štítky: Cyklistika Doprava Ostrava Cyklobox
Zdroj: RED