EnergoZrouti.cz

Konečně bezpečí pro cyklisty? Kanadské město výrazně zvýšilo pokuty pro řidiče, kteří zaparkují na chodníku nebo cyklostezce

     
Nikola Stránská
3. 8. 2024 ▪ 09:08

Výrazně bezpečnější provoz na stezkách pro cyklisty i chodnících si od nového zvýšení pokut slibuje kanadské Toronto. Město chce řidiče odradit od parkování na cyklostezkách, ale i jich výrazně více přesunout právě na kolo nebo do veřejné dopravy.

Kanadské Toronto výrazně zvýšit pokuty za špatné parkování
Kanadské Toronto výrazně zvýšit pokuty za špatné parkování

Problémy s parkováním řeší v době, kdy vozidel na silnicích výrazně přibývá, téměř každé větší město. Výjimkou není ani kanadské Toronto, které bude ale k řidičům od začátku srpna výrazně přísnější. V případě parkování na cyklostezce totiž motoristé mohou dostat výrazně větší pokuty než doposud.

Celkem Toronto zvýší pokuty za 123 přestupků, které se týkají parkování. Starostka Olivia Chow si od toho slibuje omezení nelegálního parkování, zastavování a stání na vyhrazených místech a tím zvýšit nejen bezpečnost, ale i zvýšenou plynulost provozu.

Výraznou podporu tak získají hlavně bezmotorové způsoby dopravy, jako je chůze či cyklistika, ale i veřejná doprava. V případě, kdy řidič zaparkuje své vozidlo na cyklostezce, může mu nyní hrozit sankce až 200 kanadských dolarů (3345 korun). Ještě do konce července přitom řidiči mohli za podobný přestupek dostat pokutu jen 60 kanadských dolarů (asi 1000 korun).

Město chce vyššími pokutami, které bude motoristům rozdávat například i za parkování vozidel se spalovacím motorem na místech a nabíječkách pro elektromobily, povzbudit lidi ke změně chování v dopravě. Víc z nich by se podle očekávání města mohlo přesunout právě do cyklistické či pěší dopravy, která by měla být i díky vyšším sankcím pro motoristy bezpečnější.

Nová struktura pokut byla schválena městskou radou Toronta v dubnu po rozsáhlé revizi městskými úředníky. Tato revize zjistila, že předchozí pokuty byly často příliš nízké na to, aby odradily od nezákonného parkování, a někdy byly dokonce nižší než náklady na legální parkování. Tyto změny nejsou vnímány jako způsob, jak získat peníze, ale jako opatření ke zvýšení bezpečnosti a snížení nehod, které by mohly způsobit vážná zranění nebo úmrtí.



Sdílejte článek  
       


Štítky: Cyklistika Parkování Toronto Auto Doprava Automobily Kolo Cyklopruhy


Pondělník.

Přehled aktuálního dění každé pondělní ráno ve vaší schránce.