Vítr ideální ale větrné elektrárny stojí. Energetická síť ve Spojeném království má potíže s obnovitelnými zdroji

  
Lenka Nováková
1. 3. 2023 ▪ 16:07

Ačkoliv větrné podmínky jsou ideální, mnoho lopatek větrných turbín se ani nehne. Přesně taková situace se stále častěji opakuje ve Spojeném království a to kvůli nedostatečné přenosové kapacitě energetické soustavy.

Větrné turbíny stojí i při skvělých podmínkách - síť totiž energii nezvládá přenést
Větrné turbíny stojí i při skvělých podmínkách - síť totiž energii nezvládá přenést
Foto: Unsplash

Větrné podmínky jsou ideální ale lopatky větrných elektráren na severních březích Spojeného království se ani nepohnou. Přesně tak by se dal popsat stav, který je v zemi v posledních měsících stále častější. Hlavním důvodem přitom nejsou poruchy turbín, ale nevyhovující distribuční síť. Právě ta totiž podle svého provozovatele není stavěna na takový nápor výroby, kterou by bylo nutné přenést ze severu dál na jih země.

Podle informací britské televize Sky News tak právě ve dnech, kdy fouká nejvíce větru větrné turbíny stojí. Domácnosti, firmy a další spotřebitelé energie pak ale kvůli tomu platí mnohem vyšší účty než by museli.

Podle britského provozovatele energetické sítě Ofgem (obdoba tuzemského ČEPS – Česká elektroenergetická přenosová soustava, pozn. redakce) je problém hlavně kvůli tomu, že v Severním moři dochází ke stále rychlejší výstavbě nových větrných elektráren. Ty by měly stejně jako fotovoltaické elektrárny a další obnovitelné zdroje zajistit nulové emise pro celé Spojené království do roku 2035.

Přenosová soustava ale v současnosti podle jejího provozovatele není na takový nápor z jednoho místa stavěna. Při přetlaku výroby v době, kdy fouká více větru tak musejí být některé turbíny zastaveny, aby bylo možné energii technicky přenést a udržet síť stabilní. Místo levné elektřiny z větru tak odběratelé musejí využít tu z jiných zdrojů, která je ale dražší. V součtu tak podle Sky News Britové zaplatí stovky milionů liber navíc na svých účtech za elektřinu.

Aby bylo možné vyšší výrobu z větrných elektráren na severu přenést, bude podle Ofgem nutné do celé infrastruktury investovat výrazně vyšší částky.

Problémy se ovšem netýkají jen Spojeného království. Velké investice do energetických přenosových sítí budou muset v následujících letech vložit i provozovatelé sítí v celé Evropě. Podle tuzemského provozovatele ČEPS tak bude nutné v jen v Česku v příštích deseti letech investovat 80 miliard korun, které pomohou modernizovat a posílit zastaralou energetickou soustavu. Ta bude v příštích letech čelit masivnímu přechodu na elektromobilitu a obnovitelné zdroje.




Štítky: Větrné elektrárny Obnovitelné zdroje Spojené království Ofgem Energetická síť Elektřina