Tuto "zdravou" potravinu dávají Češi dětem denně. Ve skutečnosti jim pomalu otravuje organismus
Každý rodič má přirozenou snahu dopřát svým dětem to nejlepší. Ať už se jedná o oblečení, boty, náplň volného času nebo o jídelníček. Jeho součástí by měly být zdravé potraviny v co nejvyšší možné míře, jenže ne všechny takový požadavek splňují. Byť se na první pohled zdá, že ano.
Každý, kdo má doma malé či větší potomky, to jistě zná. Snažíte se vybírat jednotlivé suroviny a potraviny opravdu poctivě, ale občas sáhnete po cereáliích ve veselém barevném obalu, po ovocných jogurtech, po různých rádoby zdravých dětských tyčinkách nebo po pití, které avizuje, že obsahuje jenom samé ovoce. Problém je v tom, že řada těchto potravin se pouze „tváří“ zdravě. Ve skutečnosti jsou doslova nabyté cukrem, solí či různými aditivy, která dětem spíše škodí.
Sladké pasti
Takto veskrze poeticky by se daly označit různé dětské cereálie, kterých jsou plné obchody. Když se na jejich složení podíváte detailněji, zjistíte, že zas tak zdravou snídaní či svačinou skutečně nejsou. Většina z nich totiž obsahuje hodně cukru, v průměru od 20 do 30 g cukru na 100 g dané potraviny. V praxi to znamená, že už během snídaně do sebe dítě vpraví klidně i šest kostek cukru.
O moc lépe si nevedou ani ochucené jogurty. Oblíbené příchutě jahody, čokolády nebo třeba vanilky jsou spíše dezertem než zdravou svačinkou. Při bližším zkoumání složení totiž přijdete na to, že kelímek ovocného sladkého jogurtu v sobě ukrývá 15 až 20 g cukru. Ovoce navíc často takzvaně neviděl ani z rychlíku, jelikož je nahrazeno pouhým pyré nebo dokonce aromatem.
Místo barevných či čokoládových kuliček nasypte dítěti ráno do misky klasické ovesné vločky. K nim můžete přidat kakao, čerstvé, sušené nebo lyofilizované ovoce či skořici. Zalijte mlékem (případně přidejte bílý jogurt) a vydatná snídaně je na světě.
Ovocné jogurty vyměňte za klasické bílé bez přidaného cukru. Pro lepší chuť ho můžete vylepšit kousky čerstvého ovoce, lžičkou medu, marmelády nebo třeba skořice. Vhodnou alternativou k jogurtu jsou rovněž různé oříškovo-ovocné misky složené z hrsti oříšků, sušeného ovoce a různých semínek.
Tekutý cukr
Takovou definici naplňuje mnoho takzvaných dětských „pitíček“. Jsou sice velmi chutná a děti po nich většinou hodně touží, pro jejich zdraví ale dobrou volbou nejsou. Ve většině případů se totiž jedná o vodu smíchanou s cukrem, sirupy, barvivy a aromaty. Pokud si dítě na takovém pití lidově řečeno ujíždí, dostane pokaždé do svého těla pořádnou dávku cukru. Navíc tekutý cukr se vstřebává daleko rychleji, takže hladina glukózy v krvi rychle stoupne a pak zase velmi rychle klesne. Dítě tak pocítí chvilkový nával energie, který vystřídá stejně rychlý útlum až podrážděnost.
Dětem do školy či kroužků chystejte nejlépe čistou vodu. Čas od času můžete udělat změnu a do vody přidat plátky citronu, pomeranče nebo několik lístků máty.
Co dělá cukr s dětským tělem
Je třeba zdůraznit, že dětský organismus reaguje na přebytek cukru a soli mnohem citlivěji než ten dospělý. Svým dětem tak nevědomky můžete zadělat hned na několik zdravotních problémů, které se navíc nemusí projevit ihned. Spíše se budou potichu sčítat a udeří později.
Jedním z velkých strašáků obecně po celém světě je dětská obezita. Její riziko nadbytek cukru ve stravě rapidně zvyšuje. Navíc se nejedná „jen“ o estetický problém, dětská obezita klade vcelku slušný základ pro cukrovku 2. typu, vysoký tlak nebo srdeční potíže. Velký zásah v případě zvýšené konzumace cukru dostává rovněž chrup. Sladké nápoje a svačinky jsou přímo vstupenkou do světa zubních kazů.
Zaznít by tu rozhodně měl také fakt, že prudké výkyvy hladiny cukru v krvi negativně ovlivňují schopnost soustředění (ať už na učivo nebo třeba na volnočasovou aktivitu).
Řečí čísel
Světová zdravotnická organizace doporučuje držet denní příjem energie z volných cukrů okolo hranice 10 % pro dospělé, pro děti okolo 5 %, což odpovídá zhruba 25 g cukru denně. Když si ovšem spočítáte, kolik gramů cukrů mají různé sladké cereálie či pití, překročí dítě tuto hranici už během dopoledního stravování.
Proto se rozhodně vyplatí zamyslet se nad tím, jaká jídla dětem chystáte a z čeho se jednotlivé suroviny skládají. Věnujte dostatečný čas čtení etiket a pokud to alespoň trochu jde, chystejte dětem svačiny doma z ověřených ingrediencí. Často stačí ve stravovacím plánu udělat jen pár drobných změn a hned ze sebe vy i děti budete mít lepší pocit.