Je lepší dát do rychlovarné konvice horkou, nebo studenou vodu? Odborníci konečně promluvili
Rychlovarná konvice je dnes neodmyslitelnou součástí mnoha domácností. Během pár minut si s její pomocí můžete připravit kávu nebo čaj. Stačí nalít vodu, stisknout tlačítko a je hotovo. Otázkou ovšem zůstává, zda voda nalévaná do konvice má být studená, nebo teplá.
Zamýšleli jste se někdy nad tím, že není tak úplně jedno, jakou teplotu má voda, kterou se chystáte nalít do rychlovarné konvice? Odpovědí a různých názorů na to lze dohledat hned několik počínaje tím, že horká voda dosáhne bodu varu za kratší dobu a tím pádem ušetří čas i energii. Je ovšem potřeba mít na paměti, že teplota vody souvisí s mnoha faktory. Patří mezi ně třeba kvalita, bezpečnost používání nebo také životnost spotřebiče.
Čistější a chutnější voda
Otázku ohledně teploty můžeme začít rozebírat u kvality samotné vody. Obecně lze říct, že chutnější a čistější vodou bývá studená, jelikož teplá protéká potrubím delší dobu a během toho se do ní vstřebávají minerály a stopové prvky z potrubí. To se pak může projevit na jejím složení i chuti. Oproti tomu studená voda si zachovává stabilnější složení a není tolik „náchylná“ na různé příměsi z potrubí.
Dalším tématem týkajícím se kvality vody je její tvrdost. Je známo, že tvrdá voda obsahuje více vápníku a hořčíku. To na první pohled neznamená nic špatného. Jedná se pouze o minerály, drobný problém může nastat, pokud minerály stojí za tvorbou vodního kamene. Nalijete-li do konvice teplou až horkou vodu, urychlíte proces vysrážení a vodní kámen se ve spotřebiči bude tvořit daleko rychleji. Později pak může mít vliv na kratší životnost spotřebiče nebo na horší efektivitu ohřevu. Usazeniny totiž brání přímému kontaktu topného tělesa s vodou.
Jak je to s úsporou
Možná jste už někde zaslechli, že když nalejete do konvice teplou či horkou vodu, ušetříte tím energii a zkrátíte čas vaření. Takové tvrzení však není úplně pravdivé. I když voda o vyšší teplotě skutečně dosáhne bodu varu o něco rychleji než voda s nižší teplotou, v konečném důsledku se jedná spíše o desítky sekund. Žádné velké časové úspory proto nečekejte.
Navíc je třeba si uvědomit, že ani z hlediska šetření energií není tento způsob nikterak výhodný. Pokud se rozhodnete pro horkou vodu, pravděpodobně ji napustíte z kohoutku, do kterého ji předtím ohřál například bojler či kotel. Vy jste tudíž mnoho neušetřili, ve skutečnosti jste pouze spotřebu energií přesunuli z konvice právě na zdroj pro ohřev vody.
Důraz na bezpečnost
I když se to na první pohled nemusí zdát, při manipulaci s horkou vodou a rychlovarnou konvicí je rozhodně na místě obezřetnost. A to nejen vůči sobě, ale také vůči spotřebiči. Nalitím horké vody můžete přispět nejen ke tvorbě vodního kamene, ale také ke snížení účinnosti spotřebiče a k jeho rychlejšímu opotřebení. Rychlé střídání teplot konvici rozhodně nesvědčí, může dokonce poškodit plastové i kovové části zejména levnějších typů. Ty mohou později začít praskat nebo protékat. Manipulace s horkou vodou je pak samozřejmě nebezpečná i pro samotné uživatele. Hrozí nepříjemná opaření a popálení.
Verdikt je proto více než jasný – pro ohřívání vody v rychlovarné konvici volte vždy studenou vodu z kohoutku. Je čistější, chutnější a šetrnější k vašemu zdraví i ke kondici samotného spotřebiče.
Pokud jste se však stále nevzdali myšlenky na šetření, máme pro vás několik tipů, jak na to. V prvé řadě zkuste svoji pozornost zaměřit na objem ohřívané vody. Zbytečně jí neohřívejte moc, zvlášť pokud hodláte zalít pouze jeden či dva šálky. Nezapomínejte rovněž na pravidelnou údržbu své konvice, pravidelně si například vyhraďte čas na odstranění vodního kamene. Jen tak vám spotřebič bude poctivě sloužit dlouhá léta.