Hrozí Česku fotovoltaická apokalypsa po vzoru Polska? Zatím ne, lidé jsou jen opatrnější

  
Martin Bárta
28. 3. 2023 ▪ 15:53

Strašení „fotovoltaickou apokalypsou“ podobně jako se to stalo v Polsku je nyní velmi populární. Velké množství zkrachovalých firem a zákazníci bez servisu jsou ale nyní jen zbytečnou obavou.

Blíží se konec fotovoltaického boomu v Česku?
Blíží se konec fotovoltaického boomu v Česku?
Foto: Unsplash

Zprávy o tom, že fotovoltaický boom je v tuzemsku u konce a mnoho firem by mohlo podobně jako se tomu stalo v Polsku zkrachovat se v posledních týdnech rychle šířily tuzemskými médii. Současná situace ale ukazuje, že s krachy firem to nebude až tak horké a trh má stále velký potenciál k růstu. Zákazníci se ale oproti minulým měsícům vzdělali a nad investicí do fotovoltaiky více přemýšlí.

Desítky až stovky krachujících firem a majitelé fotovoltaik, kteří díky tomu přijdou o záruku a pravidelný servis svých elektráren. Takhle nějak v minulých týdnech média ukazovala na trh s fotovoltaickými elektrárnami v Česku, který by dle některých „proroků“ mohl potkat stejný osud jako trh v sousedním Polsku. Ten po velkém fotovoltaickém boomu, který pomohl ke vzniku stovkám nových firem, jež se zabývaly instalací a zajišťování dalších služeb v oblasti obnovitelných zdrojů také rychle padl.

V případě Polska tak v celkem krátké době zkrachovalo velké množství firem, které jednoduše neměly dostatek zakázek, aby zajistily své další fungování. Situace některých firem na tuzemském trhu ale ukazuje, že Česko zatím polský scénář následovat nemusí, trh se ale možná drobně pročistí.

Stejně jako v Polsku totiž i u nás vzniklo velké množství dodavatelů fotovoltaiky, jejichž předmětem činnosti dříve bývaly úplně jiné činnosti ve stavebnictví, elektrotechnice, ale i v úplně jiných oborech. Právě tito dodavatelé ale mnohdy nemají potřebné know-how a často se jen chtějí svézt na vlně popularity, kterou fotovoltaika v době energetické krize dozajista přinesla.

Ondřej Bačina – čeho se u fotovoltaiky vyvarovat? 

V příštích měsících tak lze očekávat, že právě těmto firmám dojdou zakázky a jejich majitelé se vrátí ke svému původnímu podnikání nebo činnost úplně ukončí. Tuto situace ale samozřejmě nelze označit jako konec fotovoltaického boomu, jelikož půjde jen o standardní pročištění trhu jako k tomu každodenně dochází v dalších oborech podnikání.

Jak už v současnosti uvádí někteří velcí dodavatelé na trhu s fotovoltaikou, zájem o ni nadále pokračuje. Extrémní poptávka, která začala v minulém roce se ale uklidnila s tím, jak začaly klesat ceny elektřiny u většiny dodavatelů. Stále více zákazníků ale právě po tom, co přinesla energetická krize bere fotovoltaiku jako velmi výhodnou investici. Politická situace ve světě je totiž stále velmi vypjatá a nelze tak úplně vyloučit opětovný příchod nové energetické krize nejen s příchodem nové topné sezóny.

Přístup k fotovoltaice je ale nyní ze strany zákazníků o něco rezervovanější díky tomu, že se velká část z nich v minulých měsících edukovala velkým množství pořadů, článků či rozhovorů s odborníky, které vyvrátily některé mýty kolem fotovoltaiky. Zákazníci si tak nyní stále více zjišťují, jak je pro ně fotovoltaika výhodná a jakou má návratnost. Zájemci o fotovoltaiku nyní také více hledí na zkušenosti firem a jejich recenze oproti dřívějšku, kdy mnoho domácností podepsalo smlouvu s některou z velkých firem jen proto, že jim jí milý obchodní zástupce „vnutil“ jako extrémně výhodnou.

Další vývoj trhu s fotovoltaikou bude v příštích měsících rozhodně velmi zajímavé sledovat. Osobně bych se ale rád vyhnul apokalyptickým scénářům o pádu celého trhu, na který to v současnosti opravdu nevypadá.




Štítky: Fotovoltaika Solární elektárny Fotovoltaické panely Solární panely Fotovoltaický boom Elektřina Energetika Energie