Turisté se sjíždějí do zapomenutého českého městečka. Místní specialita za 35 korun dobývá svět

     
Hana Smětáková
16. 9. 2025 ▪ 14:04

V České republice se stále najdou zapomenuté klenoty, o kterých spousta lidí neví. Je to ale velká škoda. Toto nádherné české městečko s úzkými uličkami a starobylou architekturou vás přivítá jednou významnou a přitom levnou pochoutkou.

Toto zapomenuté město má turistům co nabídnout
Toto zapomenuté město má turistům co nabídnout
Foto: Shutterstock

Místní specialita uchvátila nejen Čechy, ale i zahraniční turisty. Navíc se k ní váže zajímavá pověst. Pokud jste toto jídlo dosud neochutnali, možná ani nevíte, o co přicházíte. 

Název i receptura jsou chráněné Evropskou unií

Tato specialita se pyšní titulem vůbec prvního českého výrobku, kterému bylo Evropskou unií přiznané takzvané chráněné zeměpisné označení. To znamená, že pravý pokrm ochutnáte pouze v tomto městě. 

Štramberské uši jsou tradiční sladké pečivo z malého městečka Štramberk, které se nachází v okrese Nový Jičín. Jedná se o tmavohnědé kornoutky vyráběné z perníkového těsta. Charakteristická je pro ně výrazná kořeněná chuť, která vzniká díky použití medu, skořice, badyánu, hřebíčku a zázvoru. Na povrchu jsou mírně křupavé, uvnitř vláčné. Jejich chuť připomíná něco mezi perníkem a sušenkou. 

Štramberské uši lze samozřejmě konzumovat samotné, třeba s kávou nebo čajem. Kromě toho jsou ale ve městě populární i nejrůznější plněné varianty, na které můžete narazit. Cena takových zákusků se běžně pohybuje právě kolem 35 Kč, v závislosti na konkrétní variantě. K plnění se často používá šlehačka, čerstvé ovoce nebo čokoláda. Setkat se však můžete i s tvarohovým nebo vanilkovým krémem nebo čokoládovou pěnou. Fantazii se zde meze rozhodně nekladou. 

Ve Štramberku najdete pouze několik menších pekáren a cukráren, které se aktivní výrobě tohoto dezertu věnují. Kromě toho se tento dezert peče i v rodinách (často během pouti), přičemž každá rodina má svůj originální recept. 

Štramberské uši se často podávají plněné šlehačkou , ...

Podle pověsti se tato cukrovinka vyrábí od roku 1241

Pro turisty je bezpochyby zajímavé i to, že se ke Štramberským uším vztahuje pověst. Podle ní v roce 1241 Mongolové táhli směrem na Moravu a údajně utínali uši křesťanům. Následně tyto uši nosili svému vládci, aby mu dokázali, kolik křesťanů dokázali pobít. 

Během bouřlivého tažení si mongolské vojsko postavilo tábor pod kopcem Kotouč. Po noční bouři místní obyvatele napadlo prokopat hráz rybníka nad tímto ležením a chtěli nepřátele vytopit. Jakmile nepřátelské vojsko z území zmizelo, našly se zde vaky s lidskýma ušima. 

Později se v období svátku Nanebevstoupení Páně začaly péct perníkové uši a ruce, později označované pouze jako tatarské uši. Mělo se jednat vzpomínku na chrabrý čin štramberských občanů. Tradice jejich pečení se však dochovala a první písemná zmínka o této cukrovince pochází z roku 1835. 

Navštívit můžete i rozhlednu nad městem , ...

Ochutnávku Štramberských uší můžete spojit s pěkným výletem

Samotné městečko Štramberk turisty láká nejen na tuto místní specialitu. Dominantou obce je totiž zřícenina hradu Štramberk s válcovou věží zvanou Trúba. Rozprostírá se na skalnatém vrcholu takzvaného Zámeckého kopce. Hradní věž je přitom přístupná veřejnosti a z její 40metrové výšky se vám naskytne krásný výhled do okolí. 

Kromě toho si zde ale můžete udělat i další výlety. Turisticky populární je například jeskyně Šipka, která je považována za nejkrásnější krasový útvar Štramberského krasu. Obdivovat zde můžete krápníkovou výzdobu, i když její velká část byla bohužel zdevastována. Kromě toho se můžete vydat i na některou ze zdejších turistických tras.



Sdílejte článek  
       


Štítky: Štramberské uši Tradice Pověst



Nejnovější z kategorie


































Nejnovější